Pregled bibliografske jedinice broj: 1061322
Komparacija biološke aktivnosti različitih vrsta meda
Komparacija biološke aktivnosti različitih vrsta meda // Apiterapija očuvanje zdravlja pčelinjim proizvodima / Hegić, Gordana (ur.).
Zagreb: Hrvatsko apiterapijsko društvo, 2019. str. 12-15 (pozvano predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 1061322 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Komparacija biološke aktivnosti različitih vrsta meda
(Comparison of biological activity of different types of honey)
Autori
Franić, Zrinka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Apiterapija očuvanje zdravlja pčelinjim proizvodima
/ Hegić, Gordana - Zagreb : Hrvatsko apiterapijsko društvo, 2019, 12-15
Skup
4. hrvatski simpozij o vrijednosti pčelinjih proizvoda u očuvanju zdravlja
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 07.12.2019
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan
Ključne riječi
med, medljikivac, botaničko podrijetlo, enzimatska aktivnost, monosaharidi
(honey, honeydew, botanical origin, enzymatic activity, monosaccharides)
Sažetak
Različite vrste meda dobivaju naziv prema medonosnim biljkama s kojih pčele sabiru nektar ili slatke sokove. Prema vrsti medonosnog bilja od kojeg potječe, med se razlikuje po sastavu, fizikalno-kemijskim svojstvima, okusu, boji i mirisu. Botaničko podrijetlo je prema tome jedno od glavnih komponenti za određivanje kvalitete meda. S obzirom na izvor slatkog soka razlikuju se nektarni, medljikovac i miješani med. Nektarni med dobiven je od nektara cvijeća, dok je medljikovac dobiven od izlučevina kukaca ili od sokova biljaka. Ovisno o vrsti meda, odnosno sastavu meda, različita će biti i biološka aktivnost pojedine vrste meda nakon primjene.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb
Profili:
Zrinka Franić
(autor)