Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1061322

Komparacija biološke aktivnosti različitih vrsta meda


Franić, Zrinka
Komparacija biološke aktivnosti različitih vrsta meda // Apiterapija očuvanje zdravlja pčelinjim proizvodima / Hegić, Gordana (ur.).
Zagreb: Hrvatsko apiterapijsko društvo, 2019. str. 12-15 (pozvano predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 1061322 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Komparacija biološke aktivnosti različitih vrsta meda
(Comparison of biological activity of different types of honey)

Autori
Franić, Zrinka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Apiterapija očuvanje zdravlja pčelinjim proizvodima / Hegić, Gordana - Zagreb : Hrvatsko apiterapijsko društvo, 2019, 12-15

Skup
4. hrvatski simpozij o vrijednosti pčelinjih proizvoda u očuvanju zdravlja

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 07.12.2019

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan

Ključne riječi
med, medljikivac, botaničko podrijetlo, enzimatska aktivnost, monosaharidi
(honey, honeydew, botanical origin, enzymatic activity, monosaccharides)

Sažetak
Različite vrste meda dobivaju naziv prema medonosnim biljkama s kojih pčele sabiru nektar ili slatke sokove. Prema vrsti medonosnog bilja od kojeg potječe, med se razlikuje po sastavu, fizikalno-kemijskim svojstvima, okusu, boji i mirisu. Botaničko podrijetlo je prema tome jedno od glavnih komponenti za određivanje kvalitete meda. S obzirom na izvor slatkog soka razlikuju se nektarni, medljikovac i miješani med. Nektarni med dobiven je od nektara cvijeća, dok je medljikovac dobiven od izlučevina kukaca ili od sokova biljaka. Ovisno o vrsti meda, odnosno sastavu meda, različita će biti i biološka aktivnost pojedine vrste meda nakon primjene.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zrinka Franić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Franić, Zrinka
Komparacija biološke aktivnosti različitih vrsta meda // Apiterapija očuvanje zdravlja pčelinjim proizvodima / Hegić, Gordana (ur.).
Zagreb: Hrvatsko apiterapijsko društvo, 2019. str. 12-15 (pozvano predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, stručni)
Franić, Z. (2019) Komparacija biološke aktivnosti različitih vrsta meda. U: Hegić, G. (ur.)Apiterapija očuvanje zdravlja pčelinjim proizvodima.
@article{article, author = {Frani\'{c}, Zrinka}, editor = {Hegi\'{c}, G.}, year = {2019}, pages = {12-15}, keywords = {med, medljikivac, botani\v{c}ko podrijetlo, enzimatska aktivnost, monosaharidi}, title = {Komparacija biolo\v{s}ke aktivnosti razli\v{c}itih vrsta meda}, keyword = {med, medljikivac, botani\v{c}ko podrijetlo, enzimatska aktivnost, monosaharidi}, publisher = {Hrvatsko apiterapijsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Frani\'{c}, Zrinka}, editor = {Hegi\'{c}, G.}, year = {2019}, pages = {12-15}, keywords = {honey, honeydew, botanical origin, enzymatic activity, monosaccharides}, title = {Comparison of biological activity of different types of honey}, keyword = {honey, honeydew, botanical origin, enzymatic activity, monosaccharides}, publisher = {Hrvatsko apiterapijsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font