Pregled bibliografske jedinice broj: 106112
Primjena mikrovalova u određivanju suhe tvari paštete
Primjena mikrovalova u određivanju suhe tvari paštete, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 106112 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena mikrovalova u određivanju suhe tvari paštete
(Use of microwaves in determining dry matter in the pate)
Autori
Mikec, Zorka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.05
Godina
2001
Stranica
51
Mentor
Banović, Mara
Ključne riječi
mikrovalovi; pašteta; udio vlage
(microwaves; pate; percentage of humidity)
Sažetak
Suha tvar određuje se posredno tj. pomoću određivanja udjela vlage u uzorku. Udio vlage je vrlo važan parametar svakog prehrambenog proizvoda i zato se određuje prilikom svake analize namirnice. Metode za određivanje udjela vode moraju biti brze jednostavne za izvođenje i precizne. Standardna laboratorijska metoda određivanja vode sušenjem do konstantne mase bazira se na uklanjanju vode iz malih količina uzoraka, sušenjem u struji vrućeg zraka, a vaganjem ohlađenog uzorka dobiva se željena informacija. Nedostatak ove metode je njena dugotrajnost. Danas postoje i brže metode za određivanje udjela vlage, a jedna od njih je i sušenje mikrovalovima u uređaju "Milestone MLS - 1200 Mega System". U ovom radu provedeno je određivanje suhe tvari paštete primjenom navedenih metoda. Dobiveni rezultati statistički su obrađeni, te je utvrđeno da ne postoji značajna razlika između ovih dviju metoda. Kako je metoda sušenja pomoću mikrovalova puno brža i lakše izvediva njoj se daje prednost u svakodnevnoj rutinskoj analizi.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058301
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Mara Banović
(mentor)