Pregled bibliografske jedinice broj: 1060997
Alelopatski utjecaj žute vučje stope (Aristolochia clementis L.) na salatu
Alelopatski utjecaj žute vučje stope (Aristolochia clementis L.) na salatu, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1060997 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Alelopatski utjecaj žute vučje stope (Aristolochia
clementis L.) na salatu
(Allelopathic effect of birthwort (Aristolochia
clementis L.) on lettuce)
Autori
Ervačić, Laura
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
13.12
Godina
2019
Stranica
21
Mentor
Ravlić, Marija
Ključne riječi
alelopatija ; žuta vučja stopa (Aristolochia clematitis L.) ; vodeni ekstrakti ; salata ; biljni dijelovi
(allelopathy ; birthworth (Aristolochia clematitis L.) ; water extracts ; lettuce ; plant parts)
Sažetak
U pokusu je istražen alelopatski utjecaj vodenih ekstrakata žute vučje stope (Aristolochia clematitis L.) na klijavost i početni rast salate. Istraživanje je provedeno u laboratoriju u Petrijevim zdjelicama s vodenim ekstraktima od suhe mase stabljike i lista žute vučje stope u koncentraciji od 5%. Vodeni ekstrakt lista značajno je smanjio klijavost sjemena salate. Duljina korijena klijanaca smanjena je u oba tretmana, posebice s ekstraktom stabljike (za više od 90%). Oba ekstrakta negativno su djelovala na duljinu izdanka i svježu masu klijanaca salate.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)