Pregled bibliografske jedinice broj: 1060885
Prikaz knjige Vrste roda Fusarium Dr.sc.Jelena Lević
Prikaz knjige Vrste roda Fusarium Dr.sc.Jelena Lević // Glasilo biljne zaštite/Cvjetković, Bogdan (ur.), 9 (2009), 3; 193-194 (nije recenziran, prikaz, ostalo)
CROSBI ID: 1060885 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prikaz knjige Vrste roda Fusarium Dr.sc.Jelena Lević
(Book review: Species of the genus Fusarium of Jelena Levic, PhD)
Autori
Cvjetković, Bogdan
Izvornik
Glasilo biljne zaštite/Cvjetković, Bogdan (ur.) (1332-9545) 9
(2009), 3;
193-194
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prikaz, ostalo
Ključne riječi
Prikaz, knjiga, Fusarium, Jelena Lević,
(Book review, Fusarium, Jelena Lević,)
Sažetak
DR. SC. JELENA LEVIĆ: VRSTE RODA FUSARIUM Monografija "Vrste roda Fusarium" je jedno od najpotpunijih i sveobuhvatnih djela napisanih o ovom rodu gljiva u svjetskim razmjerima. Autorica je napisala knjigu na vrelima svjetske i domaće znanstvene literature. O rodu Fusarium učila je od najvećih znalaca: Lestera W. Burgessa, Helgard I. Nirenberove, Paula E. Nelsona. Kao vrstan mikolog i poznavateljica roda Fusarium nakon više od 30 godina rada na polju mikologije unijela je mnoga svoja iskustva u ovo djelo. Samo jednom rodu gljiva posvećeno je 1226 stranica. U monografiji su opisane Fusarium vrste, važne prvenstveno u poljoprivredi, ali i one koje su važne u veterini i humanoj medicini, što čini ovo djelo jedinstvenim. Monografija je tematski podijeljena u poglavlja prema slijedećem redoslijedu: 1. Osnovna svojstva vrsta roda Fusarium (str. 9-24) 2. Vrste roda Fusarium i fuzarioze biljaka u svijetu (str. 25-104) 3. Vrste roda Fusarium u nekadašnjoj Jugoslaviji (str. 105-246) 4. Fuzarioze čovjeka (str. 247-276) 5. Mikotoksini i mikotoksikoze (str. 277-432) 6. Izoliranje čistih kultura, gena i mikotoksina vrsta roda Fusarium (str. 433- 510) 7. Identifikacija vrsta, gena i mikotoksina vrsta Fusarium (str. 511 -674) 8. Testovi patogenosti, agresivnosti i toksičnosti Fusarium spp. (str. 675-742) 9. Konzervacija i održavanje kultura Fusarium spp. (str. 743-768) 10. Hranjive podloge, rastvori i reagensi (str. 769-842) 11. Taksonomski sistemi roda Fusarium (str. 843-904) 12. Izrada mikrofotografija, opisi i ilustracija vrsta roda Fusarium (str. 905- 1170) 13. Literatura (1167-1170) 14. Skraćenice (1173-1175) 15. Rječnik pojmova i izraza (1177-1212) 16. Indeks (1213-1226) Nakon osnovnih svojstava roda Fusarium , autorica navodi biljke domaćine Fusarim vrsta u svijetu dajući podatke o rasprostranjenosti i štetama. Opisane su 53 Fusarium vrste. Za svaku vrstu postoje detaljni morfološki opisi, ilustracije, slike čistih kultura na PDA. Radi lakše i kvalificirane determinacije svake opisane vrste ukazano je na sličnosti i razlike morfološki bliskih Fusarium vrsta. Sve je popraćeno pomno odabranim crtežima i originalnim fotografijama što upotpunjuje tekstualni dio. Na 19 stranica opisane su Fusarium vrste izolirane sa čovjeka. Veliko poglavlje posvećeno je mikotoksikozama i mikotoksinima i njihovoj biosintezi. Knjiga je i laboratorijski priručnik. Posebnim osvrtom na Fusarium vrste u njoj se navode metode izolacije, priprava i korištenje hranjivih substrata, identifikacija na osnovi morfologije i molekularnih metoda, čuvanje izolata i dr. Većina postupaka može se koristiti i za druge gljive što ovom dijelu daje mnogo širu namjenu. Knjiga donosi mnoga praktična rješenja za stručnjake iz područja poljoprivrede, prehrambene industrije, veterinarske i humane medicine, s ciljem proizvodnje zdravstveno ispravne hrane. Autorica navodi i mjere prevencije i liječenja životinja i ljudi od bolesti koje uzrokuju Fusarium vrste. Knjiga je za preporuku svakom laboratoriju, koji se bavi mikološkim istraživanjem, ali i kao poticaj za stručna i znanstvena istraživanja roda Fusarium. U radu su citirane 1952 reference, gotovo svi radovi koji se odnose na Fusarium vrste na biljkama, životinjama ili kod ljudi u Hrvatskoj i drugim republikama bivše države, u razdoblju od 1894. do 2007. godine pa ova knjiga ima bibliografski karakter. Šteta je što monografija nije prevedena na engleski jezik, jer bi u tom slučaju bila dostupna većem broju čitalaca i dobila međunarodno priznanje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)