Pregled bibliografske jedinice broj: 106072
Testiranje i izbor članova panela za senzorska ispitivanja
Testiranje i izbor članova panela za senzorska ispitivanja, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 106072 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Testiranje i izbor članova panela za senzorska ispitivanja
(Testing and selection the members of panel for sensory analysis)
Autori
Borzić, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.12
Godina
2000
Stranica
54
Mentor
Ritz, Milana
Ključne riječi
čovjekova osjetila; senzorska analiza; Senzorski tim (panel)
(human´s senses; sensory analysis; Sensory team (panel))
Sažetak
Danas se senzorska analiza razvila u znanost koja uključuje podražaje osjetila ispitanika, zatim mjerenje, analizu i interpretaciju reakcije ispitanika na senzorske karakteristike materijala koje se opažaju uz pomoć osjetila (vid, miris, dodir, okus i sluh). U svim tvornicama u kojima se proizvode prehrambeni proizvodi postoje senzorski timovi koji kontroliraju prehrambene proizvode i uspoređuju ih sa standardima koji su propisani. Zbog toga je u svakoj tvornici potrebno osnovati senzorski tim (panel) koji će provjeravati kvalitetu proizvoda uz pomoć osjetila okusa, mirisa i opipa. Senzorskog ocjenjivača može se usporediti sa instrumentom koji objektivno mjeri senzorske razlike i klasificira proizvode prema kvaliteti koristeći točno definirane kvalitativne skale. Da bi analitičar posjedovao upravo takve karakteristike, potrebno je testirati njegove sposobnosti s vremena na vrijeme. Postoji više metoda koje se mogu koristiti za provjeru senzorskih sposobnosti ispitanika, a u ovom diplomskom su obrađeni testovi identifikacije okusa, mirisa, te testovi utvrđivanja praga osjetljivosti, praga raspoznavanja i graničnih razlika kandidata. Svrha ovog diplomskog rada je formiranje Senzorskog tima koji neće biti vezan samo "rutinske analize", već će biti vezan i za analize u toku razvoja i istraživanja novog proizvoda, modifikacije proizvoda, reklamacije, te će provoditi komparativne analiza proizvoda na tržištu. Da bi osnovali takav Senzorski tim potrebno je testirati veliki broj osoba i testiranja povremeno ponavljati.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA