Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 106072

Testiranje i izbor članova panela za senzorska ispitivanja


Borzić, Jelena
Testiranje i izbor članova panela za senzorska ispitivanja, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 106072 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Testiranje i izbor članova panela za senzorska ispitivanja
(Testing and selection the members of panel for sensory analysis)

Autori
Borzić, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.12

Godina
2000

Stranica
54

Mentor
Ritz, Milana

Ključne riječi
čovjekova osjetila; senzorska analiza; Senzorski tim (panel)
(human´s senses; sensory analysis; Sensory team (panel))

Sažetak
Danas se senzorska analiza razvila u znanost koja uključuje podražaje osjetila ispitanika, zatim mjerenje, analizu i interpretaciju reakcije ispitanika na senzorske karakteristike materijala koje se opažaju uz pomoć osjetila (vid, miris, dodir, okus i sluh). U svim tvornicama u kojima se proizvode prehrambeni proizvodi postoje senzorski timovi koji kontroliraju prehrambene proizvode i uspoređuju ih sa standardima koji su propisani. Zbog toga je u svakoj tvornici potrebno osnovati senzorski tim (panel) koji će provjeravati kvalitetu proizvoda uz pomoć osjetila okusa, mirisa i opipa. Senzorskog ocjenjivača može se usporediti sa instrumentom koji objektivno mjeri senzorske razlike i klasificira proizvode prema kvaliteti koristeći točno definirane kvalitativne skale. Da bi analitičar posjedovao upravo takve karakteristike, potrebno je testirati njegove sposobnosti s vremena na vrijeme. Postoji više metoda koje se mogu koristiti za provjeru senzorskih sposobnosti ispitanika, a u ovom diplomskom su obrađeni testovi identifikacije okusa, mirisa, te testovi utvrđivanja praga osjetljivosti, praga raspoznavanja i graničnih razlika kandidata. Svrha ovog diplomskog rada je formiranje Senzorskog tima koji neće biti vezan samo "rutinske analize", već će biti vezan i za analize u toku razvoja i istraživanja novog proizvoda, modifikacije proizvoda, reklamacije, te će provoditi komparativne analiza proizvoda na tržištu. Da bi osnovali takav Senzorski tim potrebno je testirati veliki broj osoba i testiranja povremeno ponavljati.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058301

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Milana Ritz (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Borzić, Jelena
Testiranje i izbor članova panela za senzorska ispitivanja, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Borzić, J. (2000) 'Testiranje i izbor članova panela za senzorska ispitivanja', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Borzi\'{c}, Jelena}, year = {2000}, pages = {54}, keywords = {\v{c}ovjekova osjetila, senzorska analiza, Senzorski tim (panel)}, title = {Testiranje i izbor \v{c}lanova panela za senzorska ispitivanja}, keyword = {\v{c}ovjekova osjetila, senzorska analiza, Senzorski tim (panel)}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Borzi\'{c}, Jelena}, year = {2000}, pages = {54}, keywords = {human´s senses, sensory analysis, Sensory team (panel)}, title = {Testing and selection the members of panel for sensory analysis}, keyword = {human´s senses, sensory analysis, Sensory team (panel)}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font