Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1060228

Spremnost na kupnju organske hrane obzirom na stavove i profil potrošača


Pandurić, Filip
Spremnost na kupnju organske hrane obzirom na stavove i profil potrošača, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Ekonomski fakultet, Rijeka


CROSBI ID: 1060228 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Spremnost na kupnju organske hrane obzirom na stavove i profil potrošača
(Willingness to buy organic food given the consumer's attitudes and profil)

Autori
Pandurić, Filip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Ekonomski fakultet

Mjesto
Rijeka

Datum
03.09

Godina
2019

Stranica
32

Mentor
First Komen, Ivana

Neposredni voditelj
Grgurić Čop, Nina

Ključne riječi
organska hrana ; potrošači ; zdravlje ; okus ; ekološka osviještenost ; fizička aktivnost ; roditelj
(organic food ; consumers ; health ; taste ; ecological councesness ; physical activity ; parent)

Sažetak
Zdravstveni problemi s kojima se populacija sve češće susreće, razlog su sve većeg broja pristupnika zdravom životu koji osim aktivne svakodnevnice uključuje i konzumaciju zdravije prehrane. Pod utjecajem takve potražnje, raste i ponuda organskih proizvoda pa tako i organske hrane. Pritom, organska hrana podrazumijeva hranu uzgojenu bez sintetskih pesticida, umjetnog gnojiva, GMO dodataka, bioinženjeringa ili ionizirajućeg zračenja. U ovom radu razmatrana su brojna istraživanja potaknuta spomenutim trendom. Na osnovu prikupljenih podataka iz anketnog upitnika kojem je pristupio 61 ispitanik s područja Republike Hrvatske, analizirani su podatci o spremnosti naa kupnju organske hrane obzirom na stavove i profil potrošača. Anketni upitnik kojem su ispitanici pristupali prikazan je u digitalnom obliku i distribuiran je putem društvenih mreža i email adrese. Postavljeno je pet hipoteza, od kojih se prva i treća odnose na stavove, a preostale tri na profil potrošača. Nakon analize prikupljenih rezultata utvrđeno je kako se prihvaćaju prva i treća hipoteza što ukazuje na zaključak da ljudi koji kupuju/konzumiraju organsku hranu čine to jer smatraju da je ona zdravija i ukusnija od konvencionalne. Analizom pitanja i odgovora koji su se odnosili na profil potrošača, utvrđeno je kako su kupci organske hrane uglavnom fizički aktivne osobe ili osobe koje se bave sportom, kao i da su ti ljudi uglavnom roditelji odnosno da imaju djecu. Povezivanjem procjene ekološke osviještenosti ispitanika koju su određivali sami ispitanici i činjenice kupuju li ispitanici organsku hranu ili ne, utvrđeno je kako ekološka osviještenost ima veze s kupnjom organske hrane odnosno potvrđena je druga hipoteza da ljudi koji su ekološki osviješteni češće kupuju organsku hranu u odnosu na one koji se ne smatraju ekološki osviještenima. Nakon utvrđenog stanja, zaključeno je kako je potrebno provođenje još istraživanja na ovoj i sličnim temama, kako bi se u budućnosti tržište moglo u što većoj mjeri prilagoditi očekivanjima potrošača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Ekonomski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Nina Grgurić Čop (mentor)

Avatar Url Ivana First Komen (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pandurić, Filip
Spremnost na kupnju organske hrane obzirom na stavove i profil potrošača, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Ekonomski fakultet, Rijeka
Pandurić, F. (2019) 'Spremnost na kupnju organske hrane obzirom na stavove i profil potrošača', diplomski rad, preddiplomski, Ekonomski fakultet, Rijeka.
@phdthesis{phdthesis, author = {Panduri\'{c}, Filip}, year = {2019}, pages = {32}, keywords = {organska hrana, potro\v{s}a\v{c}i, zdravlje, okus, ekolo\v{s}ka osvije\v{s}tenost, fizi\v{c}ka aktivnost, roditelj}, title = {Spremnost na kupnju organske hrane obzirom na stavove i profil potro\v{s}a\v{c}a}, keyword = {organska hrana, potro\v{s}a\v{c}i, zdravlje, okus, ekolo\v{s}ka osvije\v{s}tenost, fizi\v{c}ka aktivnost, roditelj}, publisherplace = {Rijeka} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Panduri\'{c}, Filip}, year = {2019}, pages = {32}, keywords = {organic food, consumers, health, taste, ecological councesness, physical activity, parent}, title = {Willingness to buy organic food given the consumer's attitudes and profil}, keyword = {organic food, consumers, health, taste, ecological councesness, physical activity, parent}, publisherplace = {Rijeka} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font