Pregled bibliografske jedinice broj: 1060217
Razlozi kupovine i izbjegavanja kupovine organske hrane u Hrvatskoj
Razlozi kupovine i izbjegavanja kupovine organske hrane u Hrvatskoj, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Ekonomski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 1060217 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razlozi kupovine i izbjegavanja kupovine organske
hrane u Hrvatskoj
(Reasons for purchasing and avoiding purchase of
organic food in Croatia)
Autori
Bembić, Aurora
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Ekonomski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
27.08
Godina
2019
Stranica
39
Mentor
First Komen, Ivana
Neposredni voditelj
Grgurić Čop, Nina
Ključne riječi
organska hrana ; razlozi kupovine organske hrane ; razlozi izbjegavanja organske hrane
(organic food ; reasons for buying organic food ; reasons for avoiding organic food)
Sažetak
U ovom završnom radu žele se utvrditi razlozi kupovine organske hrane, odnosno razlozi izbjegavanja kupovine organske hrane u Republici Hrvatskoj. To će se utvrditi putem ankete koja će se provoditi putem interneta. U ovom radu navode se sljedeće hipoteze: Ljudi organsku hranu kupuju zbog izbjegavanja štetnih tvari, zbog svog zdravlja i zdravlja svoje obitelji, zbog dobrobiti životinja, zbog brige za okoliš te zbog kvalitete organskih proizvoda. Ljudi izbjegavaju kupovinu organske hrane zbog visokih cijena te zbog nedostupnosti organskih proizvoda. Ljudi s višim dohotkom kupuju organsku hranu zbog njihova stila života, dok ljudi s nižim dohotkom organsku hranu kupuju zbog njenih karakteristika koje su pogodne za zdravlje. Osobama s nižim dohotkom cijena je najbitnija pri kupovini organskih proizvoda, dok potrošačima s višim dohotkom cijena i nije toliko bitna. Nakon provedenog istraživanja nisu se sve hipoteze pokazale točnima. U hipotezi koja se tiče izbjegavanja kupovine ispostavio još jedan razlog a to je: ispitanici vode vrlo užurban život te zbog toga ne kupuju organsku hranu jer je nemaju vremena pripremati. Hipoteza koja govori da osobe s višim dohotkom organsku hranu kupuju zbog stila života ne može se testirati zbog malog broja odgovora, dok se hipoteza koja govori da osobe s nižom dohotkom organsku hranu kupuju zbog njenih karakteristika koje su pogodne za zdravlje odbacuje zato što i osobe s višim dohotkom kupuju u jednakoj mjeri iz istih razloga. Ostale se hipoteze potvrđuju. Također, kod razloga kupovine dodaje se kao razlog i zdrav stil života.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija