Pregled bibliografske jedinice broj: 1059770
Primjena PN u kirurških bolesnika
Primjena PN u kirurških bolesnika // Acta Chirurgica Croatica / Zelić, Marko (ur.).
Zagreb, 2019. str. 62-63 (predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 1059770 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena PN u kirurških bolesnika
(Use of PN in surgical patients)
Autori
Juretić, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Acta Chirurgica Croatica
/ Zelić, Marko - Zagreb, 2019, 62-63
Skup
13. kongres Hrvatskog društva za digestivnu kirurgiju s međunarodnim sudjelovanjem ; 2. kongres Društva medicinskih sestara/tehničara digestivne kirurgije s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.05.2019. - 18.05.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan
Ključne riječi
Edukacija ; Nutritivne potrebe ; Oporavak bolesnika
(education ; nutritional needs ; patient recovery)
Sažetak
Uvod: Prehrana bolesnika danas predstavlja sastavni dio protokola za zbrinjavanje kirurških bolesnika. Prije operacijskog zahvata neophodna je skrining metoda za procjenu nutritivnog statusa i nadoknada nutrijenata peroralnim putem prema procijenjenim potrebama, dok je po operacijskom zahvatu baza parenteralna prehrana uz koju se postepeno uvodi peroralna primjena tekućine te potom krute hrane u kombinaciji sa enteralnim pripravcima. Na kirurškim odjelima osnovni izvor energije u periodu dok nisu u mogućnosti primjenjivati peroralnu prehranu je parenteralna prehrana. Po operacijskom zahvatu pri dolasku na bolesnički odjel procjenjuju se nutritivne potrebe bolesnika za energijom, aminokiselinama, proteinima i glukozom kao i za potrebnim volumenom. Prema individualnoj procjeni zbrinjava se bolesnik u daljnjem poslijeoperacijskom periodu sve do otpusta iz ustanove.Cilj rada: Edukacijom medicinskih sestara podići kvalitetu zbrinjavanja bolesnika, a potom i kvalitetu života operiranih bolesnika, posebice onih oboljelih od malignih bolesti.Metoda rada: Prikaz nutritivne procjene, odabira pripravaka i načina parenteralne primjene nutrijenata u poslijeoperacijskom periodu. Poseban naglasak stavljen je na one bolesnike koji su duži vremenski period na parenteralnoj prehrani i eventualno tekućoj ishrani zbog nemogućnosti unosa krute hrane na usta. Riječ je prvenstveno o oboljelima od malignih i upalnih bolesti crijeva koje su danas u značajnom porastu.Rezultati: Istaknuta je važnost procjene nutritivnih potreba i potrebnog volumena te je prikazan način odabira pripravaka, njihova primjena te evidencijske liste kojima se prate bolesnici u poslije operacijskom periodu.Zaključak: Edukacija značajno utječe na tretman i oporavak bolesnika. Iz nje proizlazi adekvatna procjena, zbrinjavanje i evidencija koje utječu na nutritivni status i oporavak bolesnika te smanjuju pojavnost poslije operacijskih komplikacija.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Klinički bolnički centar Rijeka,
Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci