Pregled bibliografske jedinice broj: 105971
Senzorska procjena kakvoće čajeva na hrvatskom tržištu
Senzorska procjena kakvoće čajeva na hrvatskom tržištu, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 105971 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorska procjena kakvoće čajeva na hrvatskom tržištu
(Sensory evaluation of tea quality on the Croatian market)
Autori
Tišma, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.03
Godina
2001
Stranica
60
Mentor
Ritz, Milana
Ključne riječi
senzorska analiza; metoda bodovanja; čaj
(sensory analysis; scoring method; tea)
Sažetak
Senzorska analiza je zanstvena disciplina koja ima nezamjenjivu ulogu u prehrambenoj industriji prilikom određivanja kakvoće nekog proizvoda. Od svih senzorskih metoda ispitivanja namirnica, u Europi se najčešće koristi senzorska metoda bodovanja koja daje potpunu sliku nekog proizvoda. Europska organizacija za kontrolu kvalitete (EOQC-European Organization for Quality Control) pokrenula je postupak za izradu jedinstvene metode bodovanja za sve prehrambene proizvode, pa je na temelju toga koncipirana opća metoda bodovanja u međunarodnoj organizaciji. Svrha ovog diplomskog rada je odrediti senzorsku procjenu čajeva na domaćem tržištu uz pomoć pažljivo odabranog senzorskog tima. Prema zakonskim propisima, skupini čajeva pripadaju čaj (Theae folium) i određeni broj biljnih vrsta definiranih kao "domaći čajevi" odnosno "mješavina domaćih čajeva". Izvršena je senzorska procjena 4 vrste čaja (domaći čajevi od kamilice, šipka s hibiskusom i mente, te crnog čaja), te koristeći se metodom ponderiranih bodova.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA