Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 105971

Senzorska procjena kakvoće čajeva na hrvatskom tržištu


Tišma, Marina
Senzorska procjena kakvoće čajeva na hrvatskom tržištu, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 105971 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Senzorska procjena kakvoće čajeva na hrvatskom tržištu
(Sensory evaluation of tea quality on the Croatian market)

Autori
Tišma, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.03

Godina
2001

Stranica
60

Mentor
Ritz, Milana

Ključne riječi
senzorska analiza; metoda bodovanja; čaj
(sensory analysis; scoring method; tea)

Sažetak
Senzorska analiza je zanstvena disciplina koja ima nezamjenjivu ulogu u prehrambenoj industriji prilikom određivanja kakvoće nekog proizvoda. Od svih senzorskih metoda ispitivanja namirnica, u Europi se najčešće koristi senzorska metoda bodovanja koja daje potpunu sliku nekog proizvoda. Europska organizacija za kontrolu kvalitete (EOQC-European Organization for Quality Control) pokrenula je postupak za izradu jedinstvene metode bodovanja za sve prehrambene proizvode, pa je na temelju toga koncipirana opća metoda bodovanja u međunarodnoj organizaciji. Svrha ovog diplomskog rada je odrediti senzorsku procjenu čajeva na domaćem tržištu uz pomoć pažljivo odabranog senzorskog tima. Prema zakonskim propisima, skupini čajeva pripadaju čaj (Theae folium) i određeni broj biljnih vrsta definiranih kao "domaći čajevi" odnosno "mješavina domaćih čajeva". Izvršena je senzorska procjena 4 vrste čaja (domaći čajevi od kamilice, šipka s hibiskusom i mente, te crnog čaja), te koristeći se metodom ponderiranih bodova.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058301

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Milana Ritz (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tišma, Marina
Senzorska procjena kakvoće čajeva na hrvatskom tržištu, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Tišma, M. (2001) 'Senzorska procjena kakvoće čajeva na hrvatskom tržištu', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ti\v{s}ma, Marina}, year = {2001}, pages = {60}, keywords = {senzorska analiza, metoda bodovanja, \v{c}aj}, title = {Senzorska procjena kakvo\'{c}e \v{c}ajeva na hrvatskom tr\v{z}i\v{s}tu}, keyword = {senzorska analiza, metoda bodovanja, \v{c}aj}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ti\v{s}ma, Marina}, year = {2001}, pages = {60}, keywords = {sensory analysis, scoring method, tea}, title = {Sensory evaluation of tea quality on the Croatian market}, keyword = {sensory analysis, scoring method, tea}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font