Pregled bibliografske jedinice broj: 1057421
Promjene stope PDV-a i pokazatelji profitabilnosti u ugostiteljstvu
Promjene stope PDV-a i pokazatelji profitabilnosti u ugostiteljstvu // Obrazovanje za poduzetništvo - E4E : znanstveno stručni časopis o obrazovanju za poduzetništvo, Vol. 8 No. 1 (2018), 25-40 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1057421 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjene stope PDV-a i pokazatelji
profitabilnosti
u ugostiteljstvu
(VAT Rate Changes and Profitability Indicators in
Hospitality and Catering Industry)
Autori
Klarić Pisačić, Marica ; Manojlović, Narcisa ; Pisačić, Matija
Izvornik
Obrazovanje za poduzetništvo - E4E : znanstveno stručni časopis o obrazovanju za poduzetništvo (1849-7845) Vol. 8 No. 1
(2018);
25-40
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
porez na dodanu vrijednost ; snižena stopa ; ugostiteljska djelatnost ; profitabilnost
(value-added tax ; reduced rate ; hospitality and catering industry ; profitability)
Sažetak
Od 1. siječnja 2017. godine, kao dio porezne reforme, izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) povećana je stopa PDV-a u ugostiteljskoj djelatnosti, u dijelu koji se odnosi na pripremu i usluživanje hrane i pića u ugostiteljskim objektima, s 13% na 25%. Argumenti Ministarstva financija i dijela stručnjaka su da prethodno sniženje stope PDV-a iz niza razloga nije ostvarilo očekivane učinke ni u samoj ugostiteljskoj djelatnosti, a narušilo je porezne prihode. Dio stručnjaka, a naravno i ugostiteljski poduzetnici, suprotstavlja se povećanju stope PDV-a brojnim argumentima, ističući da selektivne stope opravdano postoje u mnogim europskim i osobito u konkurentskim turističkim zemljama. Oni upozoravaju na ugrožavanje poduzetničke djelatnosti u ugostiteljstvu i posljedično propadanje lokala, smanjeno investiranje i otpuštanje radnika, umjesto da se poreznim sustavom osiguraju stabilno okruženje i održivo poduzetništvo. Sagledavanje učinaka netom uvedenog povećanja stope PDV-a zahtijevat će određeno vrijeme, zbog čega smo u ovom radu analizirali obrnutu situaciju, kad je izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost stopa PDV-a bila snižena te je, u usporedbi s 25% u 2012. godini, u 2013. iznosila 10%, odnosno 13% u 2014. godini. Na reprezentativnom uzorku malih i srednjih poduzetnika – ugostiteljskih subjekata obveznika javne objave u kategoriji NKD 56 – Djelatnost pripreme i usluživanja hrane i pića, istražili smo je li pad stopa PDV-a u navedenom razdoblju bio praćen porastom izabranih pokazatelja profitabilnosti. T-testom utvrđene su statistički značajne razlike u pojedinim prosječnim pokazateljima profitabilnosti u usporednim godištima 2012.-2013. godine i 2012.-2014. godine. Premda su na rezultate, uz sniženje stope PDV-a, mogli djelovati i brojni drugi razlozi (postupni oporavak gospodarstva, rast osobne potrošnje, rast dolazaka inozemnih gostiju itd.), nalazi upućuju da je niža stopa PDV-a bila praćena višom razinom profitabilnosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija