Pregled bibliografske jedinice broj: 105682
Kakvoća čajeva s hrvatskog tržišta
Kakvoća čajeva s hrvatskog tržišta, 2002., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 105682 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća čajeva s hrvatskog tržišta
(Quality of teas at the croatian market)
Autori
Šuk, Tajana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.02
Godina
2002
Stranica
92
Mentor
Ritz, Milana
Ključne riječi
čaj; kakvoća čaja; senzorska analiza; zaostaci pesticida
(tea; tea quality; sensory analysis; pesticides residues)
Sažetak
Prema zakonskim propisima skupini čajeva pripadaju "čaj" (Theae folium) i određeni broj biljnih vrsta, definiranih kao "domaći čajevi" ili "mješavine domaćih čajeva". Čaj se proizvodi i uvozi iz različitih zemalja širom svijeta, ali mora zadovoljiti zakonsku regulativu zemlje za koju je namijenjen. Na hrvatskom tržištu postoji čitav niz različitih vrsta čajeva, velikog broja stranih i nekoliko domaćih proizvođača. Cilj ovog rada je bila procjena kakvoće domaćih čajeva od kamilice, paprene metvice, šipka s cvijetom hibiskusa i crnog čaja na temelju rezultata senzorske analize, fizikalno-kemijskih parametara i zdravstvene ispravnosti uključujući mikrobiološku čistoću, zaostatke pesticida i olova. Dobiveni rezultati ispitivanja su pokazali da u pojedinim parametrima kakvoće postoje značajne razlike između uzoraka unutar određene vrste čaja, pa i odstupanja od zadane kakvoće s obzirom na važeće propise, te nesukladnost kakvoće sa deklariranim rokovima valjanosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA