Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 105682

Kakvoća čajeva s hrvatskog tržišta


Šuk, Tajana
Kakvoća čajeva s hrvatskog tržišta, 2002., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 105682 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća čajeva s hrvatskog tržišta
(Quality of teas at the croatian market)

Autori
Šuk, Tajana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.02

Godina
2002

Stranica
92

Mentor
Ritz, Milana

Ključne riječi
čaj; kakvoća čaja; senzorska analiza; zaostaci pesticida
(tea; tea quality; sensory analysis; pesticides residues)

Sažetak
Prema zakonskim propisima skupini čajeva pripadaju "čaj" (Theae folium) i određeni broj biljnih vrsta, definiranih kao "domaći čajevi" ili "mješavine domaćih čajeva". Čaj se proizvodi i uvozi iz različitih zemalja širom svijeta, ali mora zadovoljiti zakonsku regulativu zemlje za koju je namijenjen. Na hrvatskom tržištu postoji čitav niz različitih vrsta čajeva, velikog broja stranih i nekoliko domaćih proizvođača. Cilj ovog rada je bila procjena kakvoće domaćih čajeva od kamilice, paprene metvice, šipka s cvijetom hibiskusa i crnog čaja na temelju rezultata senzorske analize, fizikalno-kemijskih parametara i zdravstvene ispravnosti uključujući mikrobiološku čistoću, zaostatke pesticida i olova. Dobiveni rezultati ispitivanja su pokazali da u pojedinim parametrima kakvoće postoje značajne razlike između uzoraka unutar određene vrste čaja, pa i odstupanja od zadane kakvoće s obzirom na važeće propise, te nesukladnost kakvoće sa deklariranim rokovima valjanosti.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058301

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Milana Ritz (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šuk, Tajana
Kakvoća čajeva s hrvatskog tržišta, 2002., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Šuk, T. (2002) 'Kakvoća čajeva s hrvatskog tržišta', magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}uk, Tajana}, year = {2002}, pages = {92}, keywords = {\v{c}aj, kakvo\'{c}a \v{c}aja, senzorska analiza, zaostaci pesticida}, title = {Kakvo\'{c}a \v{c}ajeva s hrvatskog tr\v{z}i\v{s}ta}, keyword = {\v{c}aj, kakvo\'{c}a \v{c}aja, senzorska analiza, zaostaci pesticida}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}uk, Tajana}, year = {2002}, pages = {92}, keywords = {tea, tea quality, sensory analysis, pesticides residues}, title = {Quality of teas at the croatian market}, keyword = {tea, tea quality, sensory analysis, pesticides residues}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font