Pregled bibliografske jedinice broj: 105656
Faktorski plan 3"^"2 u praćenju promjena udjela likopena u pireima od rajčice
Faktorski plan 3"^"2 u praćenju promjena udjela likopena u pireima od rajčice, 2002., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 105656 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Faktorski plan 3"^"2 u praćenju promjena udjela likopena u pireima od rajčice
(Factorial design 3"^"2 in monitoring the changes of lycopene content in tomato puree)
Autori
Salopek, Mirjana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.01
Godina
2002
Stranica
79
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
likopen; pire od rajčice; skladištenje; faktorski plan 3"^"2
(lycopene; tomato products; storage; factorial design 3"^"2)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udjel likopena u pireima od rajčice proizvedenim iz uzoraka rajčice s različitih geografskih područja. Tako pripremljeni uzorci pirea skladišteni su na tri različite temperature uz daljnje praćenje promjena udjela likopena u njima. Određivanje udjela likopena provedeno je kromatografijom na koloni. Udjel likopena u pireima od rajčice iz svih geografskih područja analiziranim nakon pripreme kreće se u rasponu od 35, 65 do 73, 84 (mg/100g suhe tvari). Udjel likopena u pireima od rajčice skladištenim 30 dana na temperaturi 4°C kreće se u rasponu od 16, 82 do 54, 60 (mg/100 g suhe tvari), na temperaturi 12°C od 19, 09 do 46, 28 (mg/100 g suhe tvari) te na temperaturi 20°C od 8, 09 do 31, 72 (mg/100 g suhe tvari). Udjel likopena u pireima od rajčice skladištenim 60 dana na temperaturi 4°C kreće se u rasponu od 11, 84 do 33, 11 (mg/100 g suhe tvari), na temperaturi od 12°C od 8, 17 do 22, 67 (mg/100 g suhe tvari), te na temperaturi 20°C od 5, 73 do 22, 30 (mg/100 g suhe tvari).Utvrđene su statistički značajne razlike u udjelu likopena između uzoraka unutar jednog geografskog područja kao i između različitih geografskih područja. Najveće vrijednosti likopena nađene su u pireima pripremljenim od rajčice s područja Hrvatskog primorja. Uz korištenje faktorskog plana 32 utvrđen je matematički model ovisnosti udjela likopena o temperaturi i vremenu skladištenja. Skladištenjem pirea od rajčice utvrđeno je značajno smanjenje udjela likopena.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA