Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 105656

Faktorski plan 3"^"2 u praćenju promjena udjela likopena u pireima od rajčice


Salopek, Mirjana
Faktorski plan 3"^"2 u praćenju promjena udjela likopena u pireima od rajčice, 2002., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 105656 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Faktorski plan 3"^"2 u praćenju promjena udjela likopena u pireima od rajčice
(Factorial design 3"^"2 in monitoring the changes of lycopene content in tomato puree)

Autori
Salopek, Mirjana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.01

Godina
2002

Stranica
79

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
likopen; pire od rajčice; skladištenje; faktorski plan 3"^"2
(lycopene; tomato products; storage; factorial design 3"^"2)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udjel likopena u pireima od rajčice proizvedenim iz uzoraka rajčice s različitih geografskih područja. Tako pripremljeni uzorci pirea skladišteni su na tri različite temperature uz daljnje praćenje promjena udjela likopena u njima. Određivanje udjela likopena provedeno je kromatografijom na koloni. Udjel likopena u pireima od rajčice iz svih geografskih područja analiziranim nakon pripreme kreće se u rasponu od 35, 65 do 73, 84 (mg/100g suhe tvari). Udjel likopena u pireima od rajčice skladištenim 30 dana na temperaturi 4°C kreće se u rasponu od 16, 82 do 54, 60 (mg/100 g suhe tvari), na temperaturi 12°C od 19, 09 do 46, 28 (mg/100 g suhe tvari) te na temperaturi 20°C od 8, 09 do 31, 72 (mg/100 g suhe tvari). Udjel likopena u pireima od rajčice skladištenim 60 dana na temperaturi 4°C kreće se u rasponu od 11, 84 do 33, 11 (mg/100 g suhe tvari), na temperaturi od 12°C od 8, 17 do 22, 67 (mg/100 g suhe tvari), te na temperaturi 20°C od 5, 73 do 22, 30 (mg/100 g suhe tvari).Utvrđene su statistički značajne razlike u udjelu likopena između uzoraka unutar jednog geografskog područja kao i između različitih geografskih područja. Najveće vrijednosti likopena nađene su u pireima pripremljenim od rajčice s područja Hrvatskog primorja. Uz korištenje faktorskog plana 32 utvrđen je matematički model ovisnosti udjela likopena o temperaturi i vremenu skladištenja. Skladištenjem pirea od rajčice utvrđeno je značajno smanjenje udjela likopena.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058301

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Salopek, Mirjana
Faktorski plan 3"^"2 u praćenju promjena udjela likopena u pireima od rajčice, 2002., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Salopek, M. (2002) 'Faktorski plan 3"^"2 u praćenju promjena udjela likopena u pireima od rajčice', magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Salopek, Mirjana}, year = {2002}, pages = {79}, keywords = {likopen, pire od raj\v{c}ice, skladi\v{s}tenje, faktorski plan 3 and \#34, \^{} and \#34, 2}, title = {Faktorski plan 3 and \#34;\^{} and \#34;2 u pra\'{c}enju promjena udjela likopena u pireima od raj\v{c}ice}, keyword = {likopen, pire od raj\v{c}ice, skladi\v{s}tenje, faktorski plan 3 and \#34, \^{} and \#34, 2}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Salopek, Mirjana}, year = {2002}, pages = {79}, keywords = {lycopene, tomato products, storage, factorial design 3 and \#34, \^{} and \#34, 2}, title = {Factorial design 3 and \#34;\^{} and \#34;2 in monitoring the changes of lycopene content in tomato puree}, keyword = {lycopene, tomato products, storage, factorial design 3 and \#34, \^{} and \#34, 2}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font