Pregled bibliografske jedinice broj: 105602
Korelacija fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene grijanog sojinog ulja
Korelacija fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene grijanog sojinog ulja, 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 105602 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Korelacija fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene grijanog sojinog ulja
(Correlation between physico-chemical parameters and sensory evaluation of heated soy oil)
Autori
Šćukanac, Helena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.03
Godina
2002
Stranica
59
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
grijanje; parametri kakvoće; sojino ulje
(heating; quality parameters; soy oil)
Sažetak
Danas se većina jestivih ulja konzumira s hranom nakon što je bila podvrgnuta povišenoj temperaturi. Stoga je važno odrediti parametre kakvoće grijanog i prženog ulja, te vrijednosti nakon kojih ulje više nije pogodno za upotrebu. U ovom su radu analizirani fizikalno-kemijski parametri i senzorska kakvoća sojinog ulja grijanog pri tri različite temperature (170 °C, 180 °C i 190 °C) tijekom 40 sati, a uzorci su analizirani svaka 4 sata. Određivani su slijedeći parametri: jodni broj, slobodne masne kiseline, peroksidni broj, indeks refrakcije, intenzitet boje, polarni spojevi i senzorska procjena. Rezultati pokazuju da postoji značajna korelacija između senzorske procjene i fizikalno-kemijskih parametara. Koeficijenti korelacije su u rasponu od 0, 818 do 0, 985 ovisno o temperaturi grijanja i parametrima koji su korelirani. Promjene su izraženije pri višim temperaturama. Najveći koeficijenti korelacije, za sve tri temperature, postignuti su između polarnih spojeva i senzorske procjene.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA