Pregled bibliografske jedinice broj: 1055677
Hrana (ni)je znanost
Hrana (ni)je znanost, 2020. (popularni rad).
CROSBI ID: 1055677 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hrana (ni)je znanost
(Food is (not) science)
Autori
Vrček, Valerije
Izvornik
Glas Koncila
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2020
Ključne riječi
hrana, znanost, GMO, zakoni, kultura, halal, košer
(food, science, GMO, law, culture, halal, kosher)
Sažetak
Alan Kelly, profesor na irskom sveučilištu u Corku, nedavno je objavio knjigu »Molekule, mikrobi i jelo« (Oxford University Press, 2019.) u kojoj tvrdi da hrana nije znanost. On je stručnjak u području prehrane i bavi se eksperimentima koje može pojesti, no smatra da su laboratorijske analize sastava hrane, nutricionizam, prehrambene piramide, toksikologija i prehrambena biotehnologija samo »prčkanje« po hrani u bijelim kutama. To nije prava hrana ; hrana dolazi na tanjuru, hrana je iskustvo, zadovoljstvo i život. Hrana nije znanost, hrana je umjetnost. Ili točnije, kako govori Kelly, znanstveno znanje o hrani može biti samo začin: »Znanost ne može ništa oduzeti hrani, ona je samo dodatak.«
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam