Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1054282

Primjena otpadnog perja peradi i ovčje vune za proizvodnju keratinolitičkih enzima i drugih proizvoda s dodanom vrijednošću


Marinšek Logar, Romana; Vidmar, Beti; Vodovnik, Maša; Zupančič, Gregor Drago; Panjičko, Mario
Primjena otpadnog perja peradi i ovčje vune za proizvodnju keratinolitičkih enzima i drugih proizvoda s dodanom vrijednošću // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 2 / Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019. str. 301-318


CROSBI ID: 1054282 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena otpadnog perja peradi i ovčje vune za proizvodnju keratinolitičkih enzima i drugih proizvoda s dodanom vrijednošću
(Use of poultry and sheep wool feather waste for the production of keratinolytic enzymes and other value-added products)

Autori
Marinšek Logar, Romana ; Vidmar, Beti ; Vodovnik, Maša ; Zupančič, Gregor Drago ; Panjičko, Mario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 2

Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav

Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2019

Raspon stranica
301-318

ISBN
978-953-7005-64-1

Ključne riječi
nusproizvodi ; životinjsko podrijetlo , perje peradi , ovčja vuna ; keratinaze
(by-products ; animal origin ; poultry feathers ; sheep's wool ; keratinases)

Sažetak
Industrija peradi važan je dio prehrambenog sektora. Uzgoj pilića raste globalno od 1980. godine, a uzgajivači i dalje bilježe godišnji rast proizvodnje. Godišnja globalna proizvodnja iznosi više od 117 milijuna tona, dok su zemlje Europske unije 2016. godine proizvele gotovo 15 milijuna tona proizvoda od peradi. Zabrinjavajuća je činjenica da se svega 60-70% proizvoda iz klaonica za perad upotrebljava za ljudsku potrošnju, dok sve ostalo završava kao otpad. Kao posljedica toga, povećana proizvodnja također utječe na povećanu količinu otpada te je stoga njihova adekvatna obrada i/ili recikliranje u proizvode s dodanom vrijednošću od izrazite važnosti. Također, tijekom uzgoja ovaca za proizvodnju mesa, mlijeka i vune, između 30 i 50% ovčje vune je slabije kvalitete i predstavlja biološki otpad koji, u slučaju neadekvatnog gospodarenja, može predstavljati ekološki problem. Navedeni otpad spada u nusproizvode životinjskog podrijetla koji su biorazgradivi i spadaju u kategoriju 3 (potencijalno opasni otpad) u skladu s Uredbom 1774/2002/EZ. Osnovni sastojak perja peradi i ovčje vune je keratin, vrlo kompaktna i izrazito teško razgradiva organska tvar proteinske prirode. Keratini su netopljivi u razrijeđenim kiselinama, alkalnim reagensima, vodi, otopinama soli ili organskim otapalima uglavnom zbog njihove izuzetne mehaničke stabilnosti koja je rezultat povezivanja aminokiselina u polipeptide, koji su (s obzirom na aminokiselinsku sekvencu) blisko uvijeni u α- zavojnicu (α-keratin), β-strukturu (β-keratin) ili neuređenu makro strukturu. Međutim, moguće ih je biotehnološki razgraditi uz pomoć vrlo zanimljivih mikrobnih enzima - keratinaza. Keratinolitički mikroorganizmi s pripadajućim enzimima omogućuju uporabu otpadne vune i perja za gnojidbu i kompostiranje, budući da keratini tijekom spore razgradnje ispuštaju dušik koji se može iskoristiti za poljoprivrednu proizvodnju. Od otpadnog perja izrađuje se i tzv. brašno od perja koje se koristi kao hrana za životinje. Čak se i u ovom procesu napušta ekološki problematična uporaba jakih kiselina i lužina te se u proizvodnju uvode keratinolitički mikroorganizmi ili keratinaze. Otpadna vuna i perje također se mogu koristiti za proizvodnju keratinaza, koji predstavljaju proizvode s visokom dodanom vrijednošću. Keratinaze se koriste za proizvodnju brašna od perja, u kožnoj industriji za obradu životinjskog krzna, u tekstilnoj industriji, za dekontaminaciju priona, u veterinarskoj i humanoj medicini, u kozmetici, za proizvodnju premaza, filmova i ljepila za pakiranje, u proizvodnji jestivih filmova, u poljoprivredi za proizvodnju gnojiva, te u anaerobnoj metanogenoj obradi otpada iz klaonica, kako bi se poboljšala proizvodnja bioplina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mario Panjičko (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marinšek Logar, Romana; Vidmar, Beti; Vodovnik, Maša; Zupančič, Gregor Drago; Panjičko, Mario
Primjena otpadnog perja peradi i ovčje vune za proizvodnju keratinolitičkih enzima i drugih proizvoda s dodanom vrijednošću // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 2 / Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019. str. 301-318
Marinšek Logar, R., Vidmar, B., Vodovnik, M., Zupančič, G. & Panjičko, M. (2019) Primjena otpadnog perja peradi i ovčje vune za proizvodnju keratinolitičkih enzima i drugih proizvoda s dodanom vrijednošću. U: Šubarić, D. & Babić, J. (ur.) Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 2. Osijek, Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, str. 301-318.
@inbook{inbook, author = {Marin\v{s}ek Logar, Romana and Vidmar, Beti and Vodovnik, Ma\v{s}a and Zupan\v{c}i\v{c}, Gregor Drago and Panji\v{c}ko, Mario}, year = {2019}, pages = {301-318}, keywords = {nusproizvodi, \v{z}ivotinjsko podrijetlo , perje peradi , ov\v{c}ja vuna, keratinaze}, isbn = {978-953-7005-64-1}, title = {Primjena otpadnog perja peradi i ov\v{c}je vune za proizvodnju keratinoliti\v{c}kih enzima i drugih proizvoda s dodanom vrijedno\v{s}\'{c}u}, keyword = {nusproizvodi, \v{z}ivotinjsko podrijetlo , perje peradi , ov\v{c}ja vuna, keratinaze}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, author = {Marin\v{s}ek Logar, Romana and Vidmar, Beti and Vodovnik, Ma\v{s}a and Zupan\v{c}i\v{c}, Gregor Drago and Panji\v{c}ko, Mario}, year = {2019}, pages = {301-318}, keywords = {by-products, animal origin, poultry feathers, sheep's wool, keratinases}, isbn = {978-953-7005-64-1}, title = {Use of poultry and sheep wool feather waste for the production of keratinolytic enzymes and other value-added products}, keyword = {by-products, animal origin, poultry feathers, sheep's wool, keratinases}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font