Pregled bibliografske jedinice broj: 1053894
Opasnosti povezane s pitkom vodom u zgradama
Opasnosti povezane s pitkom vodom u zgradama // Voda na dlanu 2020 / Iljaš, Branko (ur.).
Velika Gorica: Energetika marketing, 2020. str. 13-13 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 1053894 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Opasnosti povezane s pitkom vodom u zgradama
(Hazards connected with potable water in buildings)
Autori
Ljubas, Davor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Voda na dlanu 2020
/ Iljaš, Branko - Velika Gorica : Energetika marketing, 2020, 13-13
Skup
Konferencija o obradi, pripremi, pročišćavanju i zaštiti voda, vodoopskrbi i odvodnji (Voda na dlanu 2020)
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 13.02.2020
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
pitka voda, fizikalna opasnost, kemijska opasnost, mikrobiološka opasnost, rizik nastanka opasnosti
(potable water, physical hazard, chemical hazard, microbiological hazard, risk of hazard occurence)
Sažetak
Pitka voda koju ljudi neposredno koriste u zgradama obično se razlikuje od pitke vode koja se isporučuje s postrojenja za pripremu pitke vode i koja se šalje u vodovodni sustav. Osnovni razlog za to je činjenica da je voda tzv. univerzalno otapalo i uvijek, u većoj ili manjoj mjeri, otapa tvari s kojima je u neposrednom kontaktu pa se neprekidno povećava koncentracija tvari u vodi pristiglih iz materijala razvodnog sustava. Drugi razlog je u činjenici da je voda pogodan medij za mikrobiološki rast i razvoj. U pojedinim slučajevima moguće je da se nekontrolirano poveća koncentracija patogenih mikroorganizama u vodi (npr. Legionella pneumophila) čime voda postaje opasna po život. U instalacijama pitke vode mogu se razviti fizikalne (previsoka temperatura i/ili tlak), kemijske (otapanje materijala razvodnog sustava, dezinfekcijski nusprodukti) i mikrobiološke (bakterije, virusi) opasnosti kojih često korisnici nisu uopće svjesni. Metodologija sprječavanja ovih opasnosti i upravljanje njima mora se temeljiti na suradnji stručnjaka različitih profila. U toj suradnji mora se pristupiti izradi procjene rizika nastanka opasnosti u instalacijama pitke vode u zgradi, izradi preporuka za tehnološko-strojarske mjere kojima bi se otklonila ili smanjila opasnosti te izradi procedura za održavanje i upravljanje sustavom pitke vode. Osim lokalnih mjera na objektima, od velike pomoći bilo bi poticanje uključivanja svih navedenih struka u kontinuirani pritisak prema mjerodavnim službama kako bi usvojili jasnije i detaljnije pravne akte koji se tiču kvalitete pitke vode u zgradama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Strojarstvo