Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1053841

Kemijski sastav "Karoma" kave i njenih nusproizvoda


Iva Šušić
Kemijski sastav "Karoma" kave i njenih nusproizvoda, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1053841 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijski sastav "Karoma" kave i njenih nusproizvoda
(Chemical composition of "Karoma" coffee and its by-products)

Autori
Iva Šušić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.03

Godina
2020

Stranica
59

Mentor
Ninčević Grassino, Antonela

Ključne riječi
Analitičke metode ; Sirova i espresso kava ; Nusproizvodi kave ; Minerali
(analytical methods ; green and espresso coffee, coffee by-products, minerals)

Sažetak
Prilikom proizvodnje i konzumacije kave nastaju lakodostupni nusproizvodi. Kako bi se srebrna pokožica i talog kave, nusproizvodi dobiveni postupcima prženja i priprave espresso napitka mogli potencijalno iskoristiti kao izvori različitih analita, u ovom radu je određen njihov kemijski sastav. Istovremeno je ispitan i sastav sirove i espresso kave u cilju procjene vrijednosti analita prisutnih u nusproizvodima. Sadržaj vlage, pepela, masti, celuloze i lignina, te fenola, flavonoida, šećera i proteina određen je gravimetrijskim i spektrofotometrijskim metodama. Mineralni sastav određen je spektrometrijom masa visoke razlučivosti uz induktivno spregnutu plazmu. Rezultati su pokazali da analizirani uzorci pokazuju razlike u kemijskom sastavu, pa se tako srebrna pokožica ističe bogatim mineralnim sastavom i celulozom, a talog kave visokim udjelom masti. Sirova kava ima najviše šećera, a espresso kava proteina, fenola i flavonoida. Valja naglasiti da srebrna pokožica i talog čine jeftine izvore minerala i masti, pa ih u tom smjeru treba i valorizirati.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Iva Šušić
Kemijski sastav "Karoma" kave i njenih nusproizvoda, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Iva Šušić (2020) 'Kemijski sastav "Karoma" kave i njenih nusproizvoda', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2020}, pages = {59}, keywords = {Analiti\v{c}ke metode, Sirova i espresso kava, Nusproizvodi kave, Minerali}, title = {Kemijski sastav "Karoma" kave i njenih nusproizvoda}, keyword = {Analiti\v{c}ke metode, Sirova i espresso kava, Nusproizvodi kave, Minerali}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2020}, pages = {59}, keywords = {analytical methods, green and espresso coffee, coffee by-products, minerals}, title = {Chemical composition of "Karoma" coffee and its by-products}, keyword = {analytical methods, green and espresso coffee, coffee by-products, minerals}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font