Pregled bibliografske jedinice broj: 1053611
Koncentracija β-karotena, luteina i zeaksantina u mlijeku krava Jersey pasmine
Koncentracija β-karotena, luteina i zeaksantina u mlijeku krava Jersey pasmine // Zbornik sažetaka 55.Hrvatskog i 15. Međunarodnog Simpozija Agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020. str. 224-225 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1053611 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Koncentracija β-karotena, luteina i zeaksantina u mlijeku krava Jersey pasmine
(Concentration of β-carotene, lutein and zeaxanthin in milk of Jersey cows during different seasons)
Autori
Kelava Ugarković, Nikolina ; Rusan, Tomislav ; Vnučec, Ivan ; Prpić, Zvonimir ; Konjačić, Miljenko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 55.Hrvatskog i 15. Međunarodnog Simpozija Agronoma
/ Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020, 224-225
Skup
55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 16.02.2020. - 21.02.2020
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
mlijeko, karotenoidi, sezona, Jersey pasmina
(milk, carotenoids, season, Jersey breed)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi koncentraciju β-karotena, luteina i zeaksantina u mlijeku krava Jersey pasmine tijekom sezonskih promjena u hranidbi (pašna, prijelazna i stajska sezona) te njihovu korelaciju sa parametrima boje mlijeka. Uzorkovanje mlijeka (200 mL skupnog mlijeka iz laktofriza) provedeno je u razdoblju od svibnja 2018 do travnja 2019 na dan redovite kontrole mliječnosti. Prosječan sadržaj (%) mliječne masti u mlijeku iznosio je 5, 74±0, 16, bjelančevina 3, 92±0, 28, laktoze 4, 34±0, 11 i bezmasne suhe tvari 9, 39±0, 26. Sezona je imala značajan (P<0, 05) utjecaj na sadržaj mliječne masti, bjelančevina i bezmasne suhe tvari te su najniže vrijednosti utvrđene tijekom pašne sezone. Koncentracija luteina u mlijeku krava Jersey pasmine značajno (P<0, 05) se razlikovala između sezona te su veće koncentracije utvrđene tijekom pašne u odnosu na stajsku sezonu. Najveće koncentracije luteina (5, 94±0, 64 μg/100 mL) i β-karotena (4, 56±0, 57 μg/100 mL) utvrđene su tijekom pašne sezone, slijedila je prijelazna (3, 86±0, 64 μg/100 mL ; 4, 24±0, 57 μg/100 mL) te stajska sezona (3, 75±0, 45 μg/100 mL ; 3, 89±0, 41 μg/100 mL). Koncentracije zeaksantina su bile konstantne tijekom sezona te je prosječna koncentracija iznosila 0, 97±0, 04 μg/100 mL. Umjerene i pozitivne korelacije su utvrđene između koncentracija β-karotena i luteina sa parametrom b* boje mlijeka što se očitovalo u izraženijoj žutoj boji mlijeka. Može se zaključiti da mlijeko krava Jersey pasmine ima visok sadržaj mliječne masti i bjelančevina na koje utječu sezonske razlike u sastavu obroka. Koncentracija β-karotena i luteina u mlijeku krava Jersey pasmine je bila različita tijekom sezona. Veće koncentracije luteina tijekom pašne sezone rezultirale su izraženijom žutom boja mlijeka tijekom toga perioda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Miljenko Konjačić
(autor)
Ivan Vnučec
(autor)
Nikolina Kelava Ugarković
(autor)
Zvonimir Prpić
(autor)