Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1053599

Ultrazvukom potpomognuto prosijavanje prehrambenih praškastih materijala


Vučko, Lucija
Ultrazvukom potpomognuto prosijavanje prehrambenih praškastih materijala, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1053599 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ultrazvukom potpomognuto prosijavanje prehrambenih praškastih materijala
(Ultrasonically assisted sieving of food powder materials)

Autori
Vučko, Lucija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.07

Godina
2018

Stranica
35

Mentor
Dujmić, Filip

Neposredni voditelj
Marelja, Marko

Ključne riječi
ultrazvuk, raspodjela veličine čestica, laserska difrakcija
(ultrasound, particle size distribution, laser diffraction)

Sažetak
Klasičnim sijanjem praškastih materijala često dolazi do pojave aglomerata koji onemogućavaju ravnomjeran i potpun prolaz čestica kroz očice sita. U ovom završnom radu provedena je granulometrijska analiza uzoraka sa i bez primjene ultrazvuka visokog intenziteta i laserska analiza raspodjele veličine čestica pri čemu su korišteni uzorci smeđeg šećera i fruktoze, prethodno samljeveni na 6000 i 12000 o/min. Korištena su sita promjera očica: 355, 280, 180, 100, 56 i 20 μm. Uzorci su prosijani pri amplitudama trešnje od 1.0 i 2.0 mm u vremenskom intervalu od 3 sekunde, trajanju od 5 minuta sa i bez primjene ultrazvuka visokog intenziteta uz amplitudu od 80%. Rezultati granulometrijske analize prikazani su kao ovisnost relativne učestalosti o veličini otvora očica sita pri primijenjenoj amplitudi sijanja. Iz rezultata je vidljivo da primjena ultrazvuka poboljšala ujednačenost raspodjele veličine čestica. Najbolji rezultati postignuti su primjenom kombinacije ultrazvuka i amplitude trešnje od 2 mm.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Filip Dujmić (mentor)

Avatar Url Marko Marelja (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vučko, Lucija
Ultrazvukom potpomognuto prosijavanje prehrambenih praškastih materijala, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Vučko, L. (2018) 'Ultrazvukom potpomognuto prosijavanje prehrambenih praškastih materijala', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vu\v{c}ko, Lucija}, year = {2018}, pages = {35}, keywords = {ultrazvuk, raspodjela veli\v{c}ine \v{c}estica, laserska difrakcija}, title = {Ultrazvukom potpomognuto prosijavanje prehrambenih pra\v{s}kastih materijala}, keyword = {ultrazvuk, raspodjela veli\v{c}ine \v{c}estica, laserska difrakcija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vu\v{c}ko, Lucija}, year = {2018}, pages = {35}, keywords = {ultrasound, particle size distribution, laser diffraction}, title = {Ultrasonically assisted sieving of food powder materials}, keyword = {ultrasound, particle size distribution, laser diffraction}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font