Pregled bibliografske jedinice broj: 1053599
Ultrazvukom potpomognuto prosijavanje prehrambenih praškastih materijala
Ultrazvukom potpomognuto prosijavanje prehrambenih praškastih materijala, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1053599 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ultrazvukom potpomognuto prosijavanje prehrambenih praškastih materijala
(Ultrasonically assisted sieving of food powder materials)
Autori
Vučko, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2018
Stranica
35
Mentor
Dujmić, Filip
Neposredni voditelj
Marelja, Marko
Ključne riječi
ultrazvuk, raspodjela veličine čestica, laserska difrakcija
(ultrasound, particle size distribution, laser diffraction)
Sažetak
Klasičnim sijanjem praškastih materijala često dolazi do pojave aglomerata koji onemogućavaju ravnomjeran i potpun prolaz čestica kroz očice sita. U ovom završnom radu provedena je granulometrijska analiza uzoraka sa i bez primjene ultrazvuka visokog intenziteta i laserska analiza raspodjele veličine čestica pri čemu su korišteni uzorci smeđeg šećera i fruktoze, prethodno samljeveni na 6000 i 12000 o/min. Korištena su sita promjera očica: 355, 280, 180, 100, 56 i 20 μm. Uzorci su prosijani pri amplitudama trešnje od 1.0 i 2.0 mm u vremenskom intervalu od 3 sekunde, trajanju od 5 minuta sa i bez primjene ultrazvuka visokog intenziteta uz amplitudu od 80%. Rezultati granulometrijske analize prikazani su kao ovisnost relativne učestalosti o veličini otvora očica sita pri primijenjenoj amplitudi sijanja. Iz rezultata je vidljivo da primjena ultrazvuka poboljšala ujednačenost raspodjele veličine čestica. Najbolji rezultati postignuti su primjenom kombinacije ultrazvuka i amplitude trešnje od 2 mm.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb