Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1053593

Utjecaj ekstrakcije potpomognute ultrazvukom na bioaktivne spojeve cvijeta trnine


Ostrman, Monika
Utjecaj ekstrakcije potpomognute ultrazvukom na bioaktivne spojeve cvijeta trnine, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1053593 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ekstrakcije potpomognute ultrazvukom na bioaktivne spojeve cvijeta trnine
(The influence of ultrasound assisted extraction on the isolation of bioactive compounds from flowers of blackthorn)

Autori
Ostrman, Monika

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.07

Godina
2016

Stranica
49

Mentor
Verica Dragović Uzelac

Neposredni voditelj
Dujmić, Filip ; Elez Garofulić, Ivona

Ključne riječi
cvijet trnine, ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom, ukupni fenolni spojevi, antioksidacijski kapacitet
(flower of blackthorn, ultrasound assisted extraction, total phenolics, antioxidant capacity)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti optimalne uvjete ekstrakcije fenolnih spojeva iz cvijeta trnine (Prunus spinosa L.) primjenom ekstrakcije potpomognute ultrazvukom. Ekstrakcija je provedena pri konstantnoj snazi ultrazvuka (400 W), ciklusu (1) i promjeru sonde (7 mm), a varirani su vrsta i polarnost otapala (50 i 70 % vodene otopine etanola i metanola, v/v), amplituda ultrazvuka 50, 75 i 100 %, vrijeme ekstrakcije od 3, 6 i 9 minuta. U ekstraktima cvijeta trnine određivani su ukupni fenolni spojevi tekućinskom kromatografijom te antioksidacijski kapacitet FRAP metodom. Najveći ekstrakcijski prinos ukupnih fenola bio je 75, 84 mg/g, a ostvaren je pri slijedećim uvjetima ekstrakcije: 70 % vodena otopina etanola, 9 minuta i pri amplitudi 100 %. Najveći antioksidacijski kapacitet bio je 145, 37 mg AAE/g, a ostvaren je pri slijedećim uvjetima ekstrakcije: 70 % vodena otopina etanola, 6 minuta i pri 75 % amplitudi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Verica Dragović-Uzelac (mentor)

Avatar Url Filip Dujmić (mentor)

Avatar Url Ivona Elez (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ostrman, Monika
Utjecaj ekstrakcije potpomognute ultrazvukom na bioaktivne spojeve cvijeta trnine, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ostrman, M. (2016) 'Utjecaj ekstrakcije potpomognute ultrazvukom na bioaktivne spojeve cvijeta trnine', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ostrman, Monika}, year = {2016}, pages = {49}, keywords = {cvijet trnine, ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom, ukupni fenolni spojevi, antioksidacijski kapacitet}, title = {Utjecaj ekstrakcije potpomognute ultrazvukom na bioaktivne spojeve cvijeta trnine}, keyword = {cvijet trnine, ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom, ukupni fenolni spojevi, antioksidacijski kapacitet}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ostrman, Monika}, year = {2016}, pages = {49}, keywords = {flower of blackthorn, ultrasound assisted extraction, total phenolics, antioxidant capacity}, title = {The influence of ultrasound assisted extraction on the isolation of bioactive compounds from flowers of blackthorn}, keyword = {flower of blackthorn, ultrasound assisted extraction, total phenolics, antioxidant capacity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font