Pregled bibliografske jedinice broj: 1053593
Utjecaj ekstrakcije potpomognute ultrazvukom na bioaktivne spojeve cvijeta trnine
Utjecaj ekstrakcije potpomognute ultrazvukom na bioaktivne spojeve cvijeta trnine, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1053593 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ekstrakcije potpomognute ultrazvukom na bioaktivne spojeve cvijeta trnine
(The influence of ultrasound assisted extraction on the isolation of bioactive compounds from flowers of blackthorn)
Autori
Ostrman, Monika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2016
Stranica
49
Mentor
Verica Dragović Uzelac
Neposredni voditelj
Dujmić, Filip ; Elez Garofulić, Ivona
Ključne riječi
cvijet trnine, ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom, ukupni fenolni spojevi, antioksidacijski kapacitet
(flower of blackthorn, ultrasound assisted extraction, total phenolics, antioxidant capacity)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti optimalne uvjete ekstrakcije fenolnih spojeva iz cvijeta trnine (Prunus spinosa L.) primjenom ekstrakcije potpomognute ultrazvukom. Ekstrakcija je provedena pri konstantnoj snazi ultrazvuka (400 W), ciklusu (1) i promjeru sonde (7 mm), a varirani su vrsta i polarnost otapala (50 i 70 % vodene otopine etanola i metanola, v/v), amplituda ultrazvuka 50, 75 i 100 %, vrijeme ekstrakcije od 3, 6 i 9 minuta. U ekstraktima cvijeta trnine određivani su ukupni fenolni spojevi tekućinskom kromatografijom te antioksidacijski kapacitet FRAP metodom. Najveći ekstrakcijski prinos ukupnih fenola bio je 75, 84 mg/g, a ostvaren je pri slijedećim uvjetima ekstrakcije: 70 % vodena otopina etanola, 9 minuta i pri amplitudi 100 %. Najveći antioksidacijski kapacitet bio je 145, 37 mg AAE/g, a ostvaren je pri slijedećim uvjetima ekstrakcije: 70 % vodena otopina etanola, 6 minuta i pri 75 % amplitudi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb