Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1053510

Novi trendovi u pakiranju mesa – biopolimeri s inkorporiranim polifenolnim spojevima


Jakobek, Lidija
Novi trendovi u pakiranju mesa – biopolimeri s inkorporiranim polifenolnim spojevima // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 22 (2020), 1; 75-81 doi:10.31727/m.22.1.1 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1053510 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Novi trendovi u pakiranju mesa – biopolimeri s inkorporiranim polifenolnim spojevima
(New trends in meat packaging - polyphenol incorporated biopolymers)

Autori
Jakobek, Lidija

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 22 (2020), 1; 75-81

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
škrob ; kitozan ; celuloza ; polifenoli
(starch ; chitosan ; cellulose ; polyphenols)

Sažetak
Ambalaža je je jedan od glavnih čimbenika za održavanje kvalitete namirnica. Zbog sve većih zahtjeva za sigurnost namirnica, veći su zahtjevi i za kvalitetu ambalaže te se ispituju novi ambalažni materijali. Biopolimeri su materijali prirodnog podrijetla koji se mogu upotrebljavati kao ambalažni materijal. Njihova glavna karakteristika je biorazgradivost i ekološka prihvatljivost. U biopolimere se mogu dodati i aktivne tvari koje tada čine biopolimer aktivnom ambalažom. Aktivne tvari mogu biti prirodne tvari kao što su polifenolni spojevi. Biopolimeri s dodanim polifenolnim spojevima ispituju se i za pakiranje mesa i mesnih proizvoda. Cilj ovog rada je dati kratak pregled biopolimera s dodanim polifenolnim spojevima koji se ispituju za pakiranje mesa i mesnih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-6777 - Utjecaj prehrambenih vlakana na bioraspoloživost polifenola istraživanjem adsorpcije i simuliranih probavnih procesa, in vitro (BIO-POLIFENOL) (Jakobek Barron, Lidija, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Lidija Jakobek Barron (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Jakobek, Lidija
Novi trendovi u pakiranju mesa – biopolimeri s inkorporiranim polifenolnim spojevima // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 22 (2020), 1; 75-81 doi:10.31727/m.22.1.1 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Jakobek, L. (2020) Novi trendovi u pakiranju mesa – biopolimeri s inkorporiranim polifenolnim spojevima. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 22 (1), 75-81 doi:10.31727/m.22.1.1.
@article{article, author = {Jakobek, Lidija}, year = {2020}, pages = {75-81}, DOI = {10.31727/m.22.1.1}, keywords = {\v{s}krob, kitozan, celuloza, polifenoli}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, doi = {10.31727/m.22.1.1}, volume = {22}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Novi trendovi u pakiranju mesa – biopolimeri s inkorporiranim polifenolnim spojevima}, keyword = {\v{s}krob, kitozan, celuloza, polifenoli} }
@article{article, author = {Jakobek, Lidija}, year = {2020}, pages = {75-81}, DOI = {10.31727/m.22.1.1}, keywords = {starch, chitosan, cellulose, polyphenols}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, doi = {10.31727/m.22.1.1}, volume = {22}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {New trends in meat packaging - polyphenol incorporated biopolymers}, keyword = {starch, chitosan, cellulose, polyphenols} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record
  • Global Health
  • Ulrichweb


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font