Pregled bibliografske jedinice broj: 1053510
Novi trendovi u pakiranju mesa – biopolimeri s inkorporiranim polifenolnim spojevima
Novi trendovi u pakiranju mesa – biopolimeri s inkorporiranim polifenolnim spojevima // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 22 (2020), 1; 75-81 doi:10.31727/m.22.1.1 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1053510 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Novi trendovi u pakiranju mesa – biopolimeri s
inkorporiranim polifenolnim spojevima
(New trends in meat packaging - polyphenol
incorporated biopolymers)
Autori
Jakobek, Lidija
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 22
(2020), 1;
75-81
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
škrob ; kitozan ; celuloza ; polifenoli
(starch ; chitosan ; cellulose ; polyphenols)
Sažetak
Ambalaža je je jedan od glavnih čimbenika za održavanje kvalitete namirnica. Zbog sve većih zahtjeva za sigurnost namirnica, veći su zahtjevi i za kvalitetu ambalaže te se ispituju novi ambalažni materijali. Biopolimeri su materijali prirodnog podrijetla koji se mogu upotrebljavati kao ambalažni materijal. Njihova glavna karakteristika je biorazgradivost i ekološka prihvatljivost. U biopolimere se mogu dodati i aktivne tvari koje tada čine biopolimer aktivnom ambalažom. Aktivne tvari mogu biti prirodne tvari kao što su polifenolni spojevi. Biopolimeri s dodanim polifenolnim spojevima ispituju se i za pakiranje mesa i mesnih proizvoda. Cilj ovog rada je dati kratak pregled biopolimera s dodanim polifenolnim spojevima koji se ispituju za pakiranje mesa i mesnih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-6777 - Utjecaj prehrambenih vlakana na bioraspoloživost polifenola istraživanjem adsorpcije i simuliranih probavnih procesa, in vitro (BIO-POLIFENOL) (Jakobek Barron, Lidija, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Lidija Jakobek Barron
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Record
- Global Health
- Ulrichweb