Pregled bibliografske jedinice broj: 1053409
Kultura sigurnosti hrane
Kultura sigurnosti hrane // Sigurnost hrane i zaštita potrošača / Cvetnić, Ž ; Hruškar, M. (ur.).
Velika Gorica: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2020. str. 9-14 (predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1053409 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kultura sigurnosti hrane
(Food safety Culture)
Autori
Vidaček Filipec, Sanja, Ćorić, Andrea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Sigurnost hrane i zaštita potrošača
/ Cvetnić, Ž ; Hruškar, M. - Velika Gorica : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2020, 9-14
ISBN
978-953-347-323-9
Skup
Sigurnost hrane i zaštita potrošača
Mjesto i datum
Velika Gorica, Hrvatska, 06.03.2020. - 06.03.2020
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan
Ključne riječi
Kultura, ozračje, sigurnost hrane, prehrambeni objekti
(Culture, climate, food safety, food establishments)
Sažetak
Kultura sigurnosti hrane predstavlja skup stavova djelatnika subjekta u poslovanju hranom o sigurnosti hrane u objektu, njihova uvjerenja i ponašanje s obzirom na mjere koje je potrebno provoditi kako bi se jamčila sigurnost hrane Koncept osnaživanja tvrtke primjenom mjera koje pridonose povećanju stupnja kulture sigurnosti hrane relativno je nov, a istraživanja ukazuju da pridonosi poboljšanju sigurnosti hrane. Većina radova o kulturi sigurnosti hrane objavljena u međunarodnim časopisima novijeg je datuma, iako je koncept dobro poznat većim prehrambenim tvrtkama. U Republici Hrvatskoj nema objavljenih istraživanja sličnog tipa u industrijama niti manjim objektima, čak niti u segmentu procjene znanja zaposlenika koji rukuju hranom, što je izrazito istraživano u svijetu. Preliminarno istraživanje provedeno je paralelno u studenskim kantinama u Zagrebu, Portu i Budimpešti 2019. godine s ciljem usporedbe razine znanja iz područja higijene i sigurnosti hrane u različitim državama i ocjene ozračja samo-procjenom zaposlenika kao osnove za buduće istraživanje kulture sigurnosti hrane. Rezultati su pokazali da djelatnici pozitivno percipiraju okruženje u kojem rade s obzirom na sigurnost hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb