Pregled bibliografske jedinice broj: 1053367
Norovirus kao vodeći problem u sigurnosti hrane
Norovirus kao vodeći problem u sigurnosti hrane // Sigurnost hrane i zaštita potrošača / Cvetnić, Željko ; Hruškar, Mirjana (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, Zagreb, 2020. str. 26-36 (predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 1053367 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Norovirus kao vodeći problem u sigurnosti hrane
(Norovirus as a leading problem in food safety)
Autori
Škoko, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Sigurnost hrane i zaštita potrošača
/ Cvetnić, Željko ; Hruškar, Mirjana - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, Zagreb, 2020, 26-36
ISBN
978-953-347-323-9
Skup
Sigurnost hrane i zaštita potrošača
Mjesto i datum
Velika Gorica, Hrvatska, 06.03.2020. - 06.03.2020
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan
Ključne riječi
norovirus
Sažetak
Bolesti uzrokovane hranom značajano pridonose globalnoj pojavnosti bolesti. Pojava bolesti i izbijanje epidemija uzrokovanih patogenima u hrani znatno utječu na zdravlje populacije i to ne samo zbog utjecaja na zdravlje već i zbog znatnih troškova koji nastaju kako bi se smanjio utjecaj na ukupnu populaciju. U današnjem svijetu globalizacije, potencijal širenja bolesti među državama i kontinentima je izuzetno velik. Širom svijeta Norovirus (NoV) je vodeći uzročnik epidemijskih i sporadičnih slučajeva akutnog gastroenteritisa. NoVs su neovijeni virusi s jednostrukim pozitivno orijentiranim RNK genomom, tvore rod unutar obitelji Caliciviridae. Genetski su klasificirani u 10 genogrupa (GI- GX) unutar roda Norovirus temeljem različitosti u VP1 aminokiselinskoj sekvenci. Najčešće mjesto izbijanja bolesti su restorani i to uglavnom zbog prisustva inficiranih osoba u pripremi hrane (70%), a kategorije hrane najčešće povezane s izbijanjem bolesti su školjke, zeleno povrće i svježe voće, premda svaka vrsta hrane može biti implicirana u izbijanje bolesti. U Europskoj uniji, viralni uzročnici su prijavljeni kao uzročnici u 12% hranom uzrokovanih bolesti prema EFSA, a izvješća o virusnim epidemijama su svake godine sve češća. Mnogo različite hrane poput povrća, školjkaša i vrlo raznolike gotove hrane poput sendviča, hladnih jela, kolača itd. su povezane s izbijanjem viralnih NoV infekcija. Školjkaši su dobro poznati kao prijenosnik humanih patogena, te unatoč regulativi baziranoj na svrstavanju školjkaša u mikrobiološke razrede prema vrijednosti E. coli (<230 MPN E. coli, A razred) i dalje izazivaju viralne epidemije. NoV može izazvati bolest u vrlo malim količinama, smatra se da je infektivna doza 10- 100 virusnih čestica. Hrana može biti kontaminirana tijekom svih faza proizvodnje, kako u primarnoj proizvodnji tako i tijekom pripreme, a virus se u hrani ne umnožava, već opstaju kao infektivne čestice duži period. Rizična je sva hrana koja se ručno priprema, a nije namjenjena za termičku obradu prije konzumacije s obzirom da je termička obrada jedina djelotvorna. Hranom uzrokovane virusne infekcije uglavnom se prenose fekalno-oralnim putem kontaminiranom hranom i/ ili vodom ili sekundarnim načinom prenošenja s osobe na osobu. Tipizacijom virusa je dokazano kako kontaminirana hrana iz jedne države može izazvati izbijanje bolesti u drugoj državi, preko uvezene hrane. Razumijevanje puteva širenja i način prenošenja norovirusnih epidemija je od velike važnosti za javno zdravstvo te se uvođenje kontrolnih mjera nameće kao logičan slijed u zaštiti zdravlja potrošača.
Izvorni jezik
Hrvatski