Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1052689

Klaonički pokazatelji i kakvoća mesa tovljenika banijske šare iz poluotvorenog sustava držanja


Petričević, Dominik; Škorput, Dubravko; Karolyi, Danijel; Kos, Ivica; Kaić, Ana; Luković, Zoran
Klaonički pokazatelji i kakvoća mesa tovljenika banijske šare iz poluotvorenog sustava držanja // Zbornik radova 55. hrvatskog i 15. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020. str. 452-458 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1052689 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Klaonički pokazatelji i kakvoća mesa tovljenika banijske šare iz poluotvorenog sustava držanja
(Slaughtering performance and meat quality of Banija spotted fatteners from semi-outdoor system)

Autori
Petričević, Dominik ; Škorput, Dubravko ; Karolyi, Danijel ; Kos, Ivica ; Kaić, Ana ; Luković, Zoran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 55. hrvatskog i 15. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020, 452-458

Skup
55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 16.02.2020. - 21.02.2020

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
svinje, banijska šara, klaonička svojstva, kakvoća mesa, poluotvoreni sustav
(pigs, Banija spotted pig, slaughtering traits, meat quality, semi-outdoor system)

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi klaoničke pokazatelje i najvažnija svojstva kakvoće mesa tovljenika banijske šare svinje iz poluotvorenog sustava držanja. U dobi od 16 mjeseci svinje su prosječno bile teške 162 kg. Klaonički pokazatelji tovljenika banijske šare pokazali su dobru iskoristivost trupa i visoku preradbenu vrijednost. Vrijednosti pH45 od6, 32izmjerene u m. longissimus dorsi te pH24 u m. longissimus dorsi (5, 49), m. semimembranosus (5, 46) i m. gracilis (5, 56), kao i boje mesa ne ukazuju na nedostatke u kakvoći mesa, dok je sposobnost vezanja vode određena EZ metodom nešto iznad očekivanih vrijednosti (> 5%). Dobiveni pokazatelji klaoničke kvalitete polovica i kakvoće mesa ukazuju na dobru mogućnost prerade mesa banijske šare u mesne proizvode s dodanom vrijednošću.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravko Škorput (autor)

Avatar Url Ana Kaić (autor)

Avatar Url Zoran Luković (autor)

Avatar Url Danijel Karolyi (autor)

Avatar Url Ivica Kos (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Petričević, Dominik; Škorput, Dubravko; Karolyi, Danijel; Kos, Ivica; Kaić, Ana; Luković, Zoran
Klaonički pokazatelji i kakvoća mesa tovljenika banijske šare iz poluotvorenog sustava držanja // Zbornik radova 55. hrvatskog i 15. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020. str. 452-458 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Petričević, D., Škorput, D., Karolyi, D., Kos, I., Kaić, A. & Luković, Z. (2020) Klaonički pokazatelji i kakvoća mesa tovljenika banijske šare iz poluotvorenog sustava držanja. U: Mioč Boro & Širić, I. (ur.)Zbornik radova 55. hrvatskog i 15. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Petri\v{c}evi\'{c}, Dominik and \v{S}korput, Dubravko and Karolyi, Danijel and Kos, Ivica and Kai\'{c}, Ana and Lukovi\'{c}, Zoran}, editor = {Mio\v{c} Boro and \v{S}iri\'{c}, I.}, year = {2020}, pages = {452-458}, keywords = {svinje, banijska \v{s}ara, klaoni\v{c}ka svojstva, kakvo\'{c}a mesa, poluotvoreni sustav}, title = {Klaoni\v{c}ki pokazatelji i kakvo\'{c}a mesa tovljenika banijske \v{s}are iz poluotvorenog sustava dr\v{z}anja}, keyword = {svinje, banijska \v{s}ara, klaoni\v{c}ka svojstva, kakvo\'{c}a mesa, poluotvoreni sustav}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Petri\v{c}evi\'{c}, Dominik and \v{S}korput, Dubravko and Karolyi, Danijel and Kos, Ivica and Kai\'{c}, Ana and Lukovi\'{c}, Zoran}, editor = {Mio\v{c} Boro and \v{S}iri\'{c}, I.}, year = {2020}, pages = {452-458}, keywords = {pigs, Banija spotted pig, slaughtering traits, meat quality, semi-outdoor system}, title = {Slaughtering performance and meat quality of Banija spotted fatteners from semi-outdoor system}, keyword = {pigs, Banija spotted pig, slaughtering traits, meat quality, semi-outdoor system}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font