Pregled bibliografske jedinice broj: 1052689
Klaonički pokazatelji i kakvoća mesa tovljenika banijske šare iz poluotvorenog sustava držanja
Klaonički pokazatelji i kakvoća mesa tovljenika banijske šare iz poluotvorenog sustava držanja // Zbornik radova 55. hrvatskog i 15. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020. str. 452-458 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1052689 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Klaonički pokazatelji i kakvoća mesa tovljenika
banijske šare iz poluotvorenog sustava držanja
(Slaughtering performance and meat quality of Banija
spotted fatteners from semi-outdoor system)
Autori
Petričević, Dominik ; Škorput, Dubravko ; Karolyi, Danijel ; Kos, Ivica ; Kaić, Ana ; Luković, Zoran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 55. hrvatskog i 15. međunarodnog simpozija agronoma
/ Mioč Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020, 452-458
Skup
55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 16.02.2020. - 21.02.2020
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
svinje, banijska šara, klaonička svojstva, kakvoća mesa, poluotvoreni sustav
(pigs, Banija spotted pig, slaughtering traits, meat quality, semi-outdoor system)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi klaoničke pokazatelje i najvažnija svojstva kakvoće mesa tovljenika banijske šare svinje iz poluotvorenog sustava držanja. U dobi od 16 mjeseci svinje su prosječno bile teške 162 kg. Klaonički pokazatelji tovljenika banijske šare pokazali su dobru iskoristivost trupa i visoku preradbenu vrijednost. Vrijednosti pH45 od6, 32izmjerene u m. longissimus dorsi te pH24 u m. longissimus dorsi (5, 49), m. semimembranosus (5, 46) i m. gracilis (5, 56), kao i boje mesa ne ukazuju na nedostatke u kakvoći mesa, dok je sposobnost vezanja vode određena EZ metodom nešto iznad očekivanih vrijednosti (> 5%). Dobiveni pokazatelji klaoničke kvalitete polovica i kakvoće mesa ukazuju na dobru mogućnost prerade mesa banijske šare u mesne proizvode s dodanom vrijednošću.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravko Škorput
(autor)
Ana Kaić
(autor)
Zoran Luković
(autor)
Danijel Karolyi
(autor)
Ivica Kos
(autor)