Pregled bibliografske jedinice broj: 1052369
Utjecaj djelomične defolijacije na prinos i sastav grožđa sorte vinove loze ‘Belina starohrvatska’(Vitis vinifera L.)
Utjecaj djelomične defolijacije na prinos i sastav grožđa sorte vinove loze ‘Belina starohrvatska’(Vitis vinifera L.) // 15th International Symposium on Agriculture Proceedings / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020. str. 491-495 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1052369 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj djelomične defolijacije na prinos i sastav grožđa sorte vinove loze ‘Belina starohrvatska’(Vitis vinifera L.)
(Influence of partial defoliation on yield and grape content of grapevine cultivar ‘Belina starohrvatska’ (Vitis vinifera L.))
Autori
Šikuten, Iva ; Matković, Sara Šima ; Štambuk Petra ; Stupić, Domagoj ; Andabaka, Željko ; Marković, Zvjezdana ; Karoglan Kontić, Jasminka ; Maletić, Edi ; Preiner Darko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
15th International Symposium on Agriculture Proceedings
/ Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020, 491-495
Skup
55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 16.02.2020. - 21.02.2020
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
autohtone sorte, Hrvatsko zagorje, defolijacija, kvaliteta grožđa
(indigenous varieties, Hrvatsko zagorje, defoliation, grape quality)
Sažetak
'Belina starohrvatska’ je sorta koja se projektom revitalizacije autohtonih sorata vraća u proizvodne nasade Hrvatskog zagorja. Kako bi se omogućio komercijalni uzgoj potrebno je definirati ampelotehničke zahvate koji će osigurati kvalitetu grožđa. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi tijekom dvije godine utjecaj djelomične defolijacije na prinos i kvalitetu grožđa ove sorte. Rana defolijacija je provedena u dva termina: neposredno prije cvatnje i neposredno poslije cvatnje. Tretmani defolijacije u prvoj godini nisu značajno utjecali na kemijski sastav grožđa dok je tretman defolijacije prije cvatnje rezultirao nešto većim prinosom. Međutim kod kontrolne varijante došlo je do potpune zaraze grožđa sivom plijesni. U drugoj godini ponovljena je usporedba dvije varijante defolijacije, sa istim rezultatima, te je uz njih provedena i redukcija cvatova, koja također nije značajno utjecala na kemijske parametre grožđa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
K.K.01.1.1.01.005
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb,
Sveučilište u Zagrebu
Profili:
Zvjezdana Marković
(autor)
Jasminka Karoglan-Kontić
(autor)
Iva Šikuten
(autor)
Petra Štambuk
(autor)
Edi Maletić
(autor)
Željko Andabaka
(autor)
Domagoj Stupić
(autor)
Darko Preiner
(autor)