Pregled bibliografske jedinice broj: 1052253
Pokazatelji proizvodnje mesa križevačke kukmaste kokoši
Pokazatelji proizvodnje mesa križevačke kukmaste kokoši // Proceedings 55.croatian and 15.international symposium on agriculture / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020. str. 399-404 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1052253 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pokazatelji proizvodnje mesa križevačke kukmaste kokoši
(Meat production indicators of Križevci crested hen)
Autori
Bedeković, Dalibor ; Jelen, Marko ; Janječić, Zlatko ; Jelen, Tatjana ; Meštrović, Marija ; Vrbančić, Marijana ; Duvnjak, Gordana ; Širić, Ivan ; Kos, Ivica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings 55.croatian and 15.international symposium on agriculture
/ Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020, 399-404
Skup
55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 16.02.2020. - 21.02.2020
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
izvorne pasmine peradi, križevačka kukmasta kokoš, morfometrijska svojstva, pokazatelji proizvodnje mesa
(native breed of poultry, Križevci crested hen, morphometric traits, meat production indicators)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na 203 pilića izvorne hrvatske pasmine križevačka kukmasta kokoš s ciljem utvrđivanja pokazatelja proizvodnje mesa te morfometrijskih svojstava jedinki starosti 5 mjeseci. Prosječna živa masa pijetlova na kraju istraživanja bila je 2738, a kokoši 1856 grama. Prosječna konverzija krmne smjese u prvih 8 tjedana iznosila je 3, 56, a za razdoblje od 8. do 20. tjedna starosti 7, 15 dok je mortalitet po spomenutim fazama iznosio 3% odnosno 11%. Prosječan randman klanja iznosio je 78, 53%, udio prsa 20, 18%, filea 11, 52%, bataka 14, 27% te zabataka 14, 59%. Prosječne vrijednosti morfometrijskih svojstava bile su redom: duljina trupa 20, 60 ; prsne kosti 14, 49 ; batka 15, 86 ; piska 11, 92 ; glave 8, 11 i kljuna 2, 08 potom širina trupa 7, 36 ; glave 3, 26 i piska 1, 45 te dubina prsiju 12, 95 centimetara.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Profili:
Zlatko Janječić
(autor)
Marijana Vrbančić Igrić
(autor)
Ivica Kos
(autor)
Ivan Širić
(autor)
Marija Meštrović
(autor)
Tatjana Jelen
(autor)
Dalibor Bedeković
(autor)