Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1051427

JEDNOSTAVNA HPLC METODA ZA ODREĐIVANJE LIMUNSKE KISELINE U VOĆNIM SOKOVIMA U ZELENIM UVJETIMA


Ljepović, Maja; Inić, Suzana; Jablan, Jasna; Domijan, Ana-Marija
JEDNOSTAVNA HPLC METODA ZA ODREĐIVANJE LIMUNSKE KISELINE U VOĆNIM SOKOVIMA U ZELENIM UVJETIMA // XIII. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA, KNJIGA SAŽETAKA, Zagreb, 20. i 21. veljače 2020. / Dejanović, Igor ; Vrsaljko, Domagoj ; Žižek, Krunoslav (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2020. str. 171-171 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1051427 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
JEDNOSTAVNA HPLC METODA ZA ODREĐIVANJE LIMUNSKE KISELINE U VOĆNIM SOKOVIMA U ZELENIM UVJETIMA
(SIMPLE, GREEN HPLC ANALYSES OF CITRIC ACID IN FRUIT JUICES)

Autori
Ljepović, Maja ; Inić, Suzana ; Jablan, Jasna ; Domijan, Ana-Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XIII. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA, KNJIGA SAŽETAKA, Zagreb, 20. i 21. veljače 2020. / Dejanović, Igor ; Vrsaljko, Domagoj ; Žižek, Krunoslav - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2020, 171-171

ISBN
978-953-6894-71-0

Skup
XIII. susret mladih kemijskih inženjera (SMLKI 2020)

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 20.02.2020. - 21.02.2020

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Limunska kiselina, HPLC, voćni sokovi, validacija
(Citric acid, HPLC, fruit juices, validation)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja je odrediti koncentraciju limunske kiseline u uzorcima prirodnih i komercijalo dostupnih voćnih sokova na hrvatskom tržištu. Koncentracija limunske kiseline u voćnim sokovima (n = 15) određena je pomoću tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) s UV/Vis detektorom u zelenim uvjetima uz primjenu 100% vodene mobilne faze. Korištena je kolona RP-18 (125 x 4, 6 mm, 5 μm ; LiChrospher, Merck, Darmstadt, Njemačka). Mobilna faza bila je 50 mM fosfatni pufer (pH = 2, 8) s protokom 0, 5 mL/min, a valna duljina detektora bila je podešena na 214 nm. Metoda je ispitana standardnim otopinama limunske kiseline u koncentracijskom rasponu od 0, 1 do 1, 0 g/L. U ispitivanom području metoda je bila linearna (koeficijent korelacije, R2 = 0, 9999). Ponovljivost metode, izražena kao relativna standardna devijacija (RSD) bila je ispod 2, 5%, a srednja preciznost izražena kao relativna standardna devijacija (RSD) iznosila je manje od 3%. Granica dokazivanja bila je 0, 01 g/L, a granica određivanja 0, 03 g/L što pokazuje da je metoda osjetljiva za određivanje koncentracije limunske kiseline u voćnim sokovima. Koncentracija limunske kiseline u šest komercijalno pribavljenih voćnih sokova bila je u rasponu od 1, 42 g/L (sok od miješanog voća) do 4, 42 g/L (sok od naranče). Izmjerene koncentracije u pet uzoraka prirodnih voćnih sokova iznosile su od 0, 32 g/L (sok miješanog voća) do 7, 66 g/L (sok od naranče), a u četiri uzorka prirodnog soka koncentracija limunske kiseline je bila ispod detekcijskog limita. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da je HPLC metoda brza i pouzdana za određivanje limunske kiseline u uzorcima voćnih sokova. Budući da je u sedam uzoraka, koncentracija limunske kiseline prelazila propisima dozvoljenu vrijednost, važno je pratiti njenu koncentraciju u svim prehrambenim proizvodima zbog poznatih štetnih utjecaja limunske kiseline na zdravlje ljudi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Jablan (autor)

Avatar Url Ana-Marija Domijan (autor)

Avatar Url Suzana Inić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ljepović, Maja; Inić, Suzana; Jablan, Jasna; Domijan, Ana-Marija
JEDNOSTAVNA HPLC METODA ZA ODREĐIVANJE LIMUNSKE KISELINE U VOĆNIM SOKOVIMA U ZELENIM UVJETIMA // XIII. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA, KNJIGA SAŽETAKA, Zagreb, 20. i 21. veljače 2020. / Dejanović, Igor ; Vrsaljko, Domagoj ; Žižek, Krunoslav (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2020. str. 171-171 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Ljepović, M., Inić, S., Jablan, J. & Domijan, A. (2020) JEDNOSTAVNA HPLC METODA ZA ODREĐIVANJE LIMUNSKE KISELINE U VOĆNIM SOKOVIMA U ZELENIM UVJETIMA. U: Dejanović, I., Vrsaljko, D. & Žižek, K. (ur.)XIII. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA, KNJIGA SAŽETAKA, Zagreb, 20. i 21. veljače 2020..
@article{article, author = {Ljepovi\'{c}, Maja and Ini\'{c}, Suzana and Jablan, Jasna and Domijan, Ana-Marija}, year = {2020}, pages = {171-171}, keywords = {Limunska kiselina, HPLC, vo\'{c}ni sokovi, validacija}, isbn = {978-953-6894-71-0}, title = {JEDNOSTAVNA HPLC METODA ZA ODRE\DJIVANJE LIMUNSKE KISELINE U VO\'{C}NIM SOKOVIMA U ZELENIM UVJETIMA}, keyword = {Limunska kiselina, HPLC, vo\'{c}ni sokovi, validacija}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ljepovi\'{c}, Maja and Ini\'{c}, Suzana and Jablan, Jasna and Domijan, Ana-Marija}, year = {2020}, pages = {171-171}, keywords = {Citric acid, HPLC, fruit juices, validation}, isbn = {978-953-6894-71-0}, title = {SIMPLE, GREEN HPLC ANALYSES OF CITRIC ACID IN FRUIT JUICES}, keyword = {Citric acid, HPLC, fruit juices, validation}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font