Pregled bibliografske jedinice broj: 1051427
JEDNOSTAVNA HPLC METODA ZA ODREĐIVANJE LIMUNSKE KISELINE U VOĆNIM SOKOVIMA U ZELENIM UVJETIMA
JEDNOSTAVNA HPLC METODA ZA ODREĐIVANJE LIMUNSKE KISELINE U VOĆNIM SOKOVIMA U ZELENIM UVJETIMA // XIII. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA, KNJIGA SAŽETAKA, Zagreb, 20. i 21. veljače 2020. / Dejanović, Igor ; Vrsaljko, Domagoj ; Žižek, Krunoslav (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2020. str. 171-171 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1051427 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
JEDNOSTAVNA HPLC METODA ZA ODREĐIVANJE LIMUNSKE KISELINE U VOĆNIM SOKOVIMA U ZELENIM UVJETIMA
(SIMPLE, GREEN HPLC ANALYSES OF CITRIC ACID IN FRUIT JUICES)
Autori
Ljepović, Maja ; Inić, Suzana ; Jablan, Jasna ; Domijan, Ana-Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XIII. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA, KNJIGA SAŽETAKA, Zagreb, 20. i 21. veljače 2020.
/ Dejanović, Igor ; Vrsaljko, Domagoj ; Žižek, Krunoslav - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2020, 171-171
ISBN
978-953-6894-71-0
Skup
XIII. susret mladih kemijskih inženjera (SMLKI 2020)
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 20.02.2020. - 21.02.2020
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Limunska kiselina, HPLC, voćni sokovi, validacija
(Citric acid, HPLC, fruit juices, validation)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja je odrediti koncentraciju limunske kiseline u uzorcima prirodnih i komercijalo dostupnih voćnih sokova na hrvatskom tržištu. Koncentracija limunske kiseline u voćnim sokovima (n = 15) određena je pomoću tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) s UV/Vis detektorom u zelenim uvjetima uz primjenu 100% vodene mobilne faze. Korištena je kolona RP-18 (125 x 4, 6 mm, 5 μm ; LiChrospher, Merck, Darmstadt, Njemačka). Mobilna faza bila je 50 mM fosfatni pufer (pH = 2, 8) s protokom 0, 5 mL/min, a valna duljina detektora bila je podešena na 214 nm. Metoda je ispitana standardnim otopinama limunske kiseline u koncentracijskom rasponu od 0, 1 do 1, 0 g/L. U ispitivanom području metoda je bila linearna (koeficijent korelacije, R2 = 0, 9999). Ponovljivost metode, izražena kao relativna standardna devijacija (RSD) bila je ispod 2, 5%, a srednja preciznost izražena kao relativna standardna devijacija (RSD) iznosila je manje od 3%. Granica dokazivanja bila je 0, 01 g/L, a granica određivanja 0, 03 g/L što pokazuje da je metoda osjetljiva za određivanje koncentracije limunske kiseline u voćnim sokovima. Koncentracija limunske kiseline u šest komercijalno pribavljenih voćnih sokova bila je u rasponu od 1, 42 g/L (sok od miješanog voća) do 4, 42 g/L (sok od naranče). Izmjerene koncentracije u pet uzoraka prirodnih voćnih sokova iznosile su od 0, 32 g/L (sok miješanog voća) do 7, 66 g/L (sok od naranče), a u četiri uzorka prirodnog soka koncentracija limunske kiseline je bila ispod detekcijskog limita. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da je HPLC metoda brza i pouzdana za određivanje limunske kiseline u uzorcima voćnih sokova. Budući da je u sedam uzoraka, koncentracija limunske kiseline prelazila propisima dozvoljenu vrijednost, važno je pratiti njenu koncentraciju u svim prehrambenim proizvodima zbog poznatih štetnih utjecaja limunske kiseline na zdravlje ljudi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb