Pregled bibliografske jedinice broj: 1051396
Mišljenje potrošača u Hrvatskoj o konzumaciji omega-3 obogaćenih jaja
Mišljenje potrošača u Hrvatskoj o konzumaciji omega-3 obogaćenih jaja // Zbornik radova 55. hrvatskog i 15. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020. str. 440-443 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1051396 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mišljenje potrošača u Hrvatskoj o konzumaciji omega-3 obogaćenih jaja
(Consumers' opinion in Croatia on consumption of omega-3 enriched eggs)
Autori
Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana ; Hanžek, Danica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 55. hrvatskog i 15. međunarodnog simpozija agronoma
/ Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020, 440-443
Skup
55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 16.02.2020. - 21.02.2020
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
anketa, ispitanici, omega-3 jaja, konzumacija, deklaracija
(survey, respondents, omega-3 eggs, consumption, declaration)
Sažetak
U radu se istražuju mišljenja konzumenata o značajkama omega-3 jaja koja se nalaze na hrvatskom tržištu. Anketno istraživanje provedeno je u Osječko-baranjskoj županiji. Ukupno su uključena 272 ispitanika oba spola u dobi od 18-65 godina. Anketni listovi popunjeni su pomoću intervjua. Uvodno pitanje glasilo je: Da li ste upoznati s omega-3 jajima - obogaćenim proizvodom? Od ukupnog broja pozitivno su odgovorile 144 osobe (52, 9%) i to 76 muških (M) i 68 ženskih (Ž) ispitanika, a 128 osoba (47, 1%) nije bilo upoznato s funkcionalnim proizvodima, posebice omega-3 jajima. Za vrednovanje odgovora upotrijebljena je Likertova skala od 1 (min) do 7 (max) ocjena. Oba spola ispitanika smatraju omega-3 jaja sigurnim proizvodom (4, 74 M: 4, 76 Ž) i vjeruju podacima na deklaraciji (4, 12 M : 4, 17 Ž). Ženske osobe više vjeruju od muških osoba (4, 35 Ž : 4, 28 M) u deklarirane karakteristike omega-3 jaja koje se odnose na prirodno povećani sadržaj omega-3 masnih kiselina za više od 30% u odnosu na konvencionalna jaja (EPA + DHA 80 mg) te doprinose normalnoj funkciji srca. U znanstvenu provjeru deklariranih karakteristika jaja i njihove konzumacije od strane zdravih osoba, više povjerenja imaju muški (3, 05 i 3, 68) od ženskih ispitanika (2, 85 i 3, 47). Oba spola voljna su koristiti omega-3 jaja u svojoj prehrani (4, 66 M i 4, 69 Ž) ukoliko im mogućnosti to dozvoljavaju.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA