Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1051396

Mišljenje potrošača u Hrvatskoj o konzumaciji omega-3 obogaćenih jaja


Kralik, Zlata; Kralik, Gordana; Hanžek, Danica
Mišljenje potrošača u Hrvatskoj o konzumaciji omega-3 obogaćenih jaja // Zbornik radova 55. hrvatskog i 15. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020. str. 440-443 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1051396 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mišljenje potrošača u Hrvatskoj o konzumaciji omega-3 obogaćenih jaja
(Consumers' opinion in Croatia on consumption of omega-3 enriched eggs)

Autori
Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana ; Hanžek, Danica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 55. hrvatskog i 15. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020, 440-443

Skup
55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 16.02.2020. - 21.02.2020

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
anketa, ispitanici, omega-3 jaja, konzumacija, deklaracija
(survey, respondents, omega-3 eggs, consumption, declaration)

Sažetak
U radu se istražuju mišljenja konzumenata o značajkama omega-3 jaja koja se nalaze na hrvatskom tržištu. Anketno istraživanje provedeno je u Osječko-baranjskoj županiji. Ukupno su uključena 272 ispitanika oba spola u dobi od 18-65 godina. Anketni listovi popunjeni su pomoću intervjua. Uvodno pitanje glasilo je: Da li ste upoznati s omega-3 jajima - obogaćenim proizvodom? Od ukupnog broja pozitivno su odgovorile 144 osobe (52, 9%) i to 76 muških (M) i 68 ženskih (Ž) ispitanika, a 128 osoba (47, 1%) nije bilo upoznato s funkcionalnim proizvodima, posebice omega-3 jajima. Za vrednovanje odgovora upotrijebljena je Likertova skala od 1 (min) do 7 (max) ocjena. Oba spola ispitanika smatraju omega-3 jaja sigurnim proizvodom (4, 74 M: 4, 76 Ž) i vjeruju podacima na deklaraciji (4, 12 M : 4, 17 Ž). Ženske osobe više vjeruju od muških osoba (4, 35 Ž : 4, 28 M) u deklarirane karakteristike omega-3 jaja koje se odnose na prirodno povećani sadržaj omega-3 masnih kiselina za više od 30% u odnosu na konvencionalna jaja (EPA + DHA 80 mg) te doprinose normalnoj funkciji srca. U znanstvenu provjeru deklariranih karakteristika jaja i njihove konzumacije od strane zdravih osoba, više povjerenja imaju muški (3, 05 i 3, 68) od ženskih ispitanika (2, 85 i 3, 47). Oba spola voljna su koristiti omega-3 jaja u svojoj prehrani (4, 66 M i 4, 69 Ž) ukoliko im mogućnosti to dozvoljavaju.

Izvorni jezik
Hrvatski


Citiraj ovu publikaciju:

Kralik, Zlata; Kralik, Gordana; Hanžek, Danica
Mišljenje potrošača u Hrvatskoj o konzumaciji omega-3 obogaćenih jaja // Zbornik radova 55. hrvatskog i 15. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020. str. 440-443 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Kralik, Z., Kralik, G. & Hanžek, D. (2020) Mišljenje potrošača u Hrvatskoj o konzumaciji omega-3 obogaćenih jaja. U: Mioč, B. & Širić, I. (ur.)Zbornik radova 55. hrvatskog i 15. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Kralik, Zlata and Kralik, Gordana and Han\v{z}ek, Danica}, year = {2020}, pages = {440-443}, keywords = {anketa, ispitanici, omega-3 jaja, konzumacija, deklaracija}, title = {Mi\v{s}ljenje potro\v{s}a\v{c}a u Hrvatskoj o konzumaciji omega-3 oboga\'{c}enih jaja}, keyword = {anketa, ispitanici, omega-3 jaja, konzumacija, deklaracija}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kralik, Zlata and Kralik, Gordana and Han\v{z}ek, Danica}, year = {2020}, pages = {440-443}, keywords = {survey, respondents, omega-3 eggs, consumption, declaration}, title = {Consumers' opinion in Croatia on consumption of omega-3 enriched eggs}, keyword = {survey, respondents, omega-3 eggs, consumption, declaration}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font