Pregled bibliografske jedinice broj: 1051207
Kemijski sastav mlijeka, omjer mliječne masti i bjelančevina krava holštajnske pasmine u odnosu na proizvedenu količinu mlijeka
Kemijski sastav mlijeka, omjer mliječne masti i bjelančevina krava holštajnske pasmine u odnosu na proizvedenu količinu mlijeka, 2020., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1051207 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav mlijeka, omjer mliječne masti i bjelančevina krava holštajnske pasmine u odnosu na proizvedenu količinu mlijeka
(Chemical composition of milk, milk fat ratio and protein of Holstein cows in relation to milk production)
Autori
Zupčić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.02
Godina
2020
Stranica
27
Mentor
Samardžija, Marko ; Đuričić, Dražen
Ključne riječi
holštajnska krava ; mlijeko ; kemijski sastav
(Holstein friesian cow ; milk ; chemical composition)
Sažetak
Kemijski sastav mlijeka je veoma složena i promjenjiva veličina na koju utječe čitav niz čimbenika poput poput dobi životinje, pasmine, individualnih osobina jedinke, stadija laktacije, načina hranidbe, zdravstvenog stanja krava i zdravstvenog stanja mliječne žlijezde. Svrha ovog istraživanja bila je ustvrditi korelaciju između proizvedene količine mlijeka i kemijskog sastava mlijeka te omjera mliječne masti i bjelančevina krava holštajnske pasmine. Istraživanje je provedeno na kravama holštajnske pasmine u starosti od 2-5 godina. Krave su raspoređene u tri skupine prema dnevnoj prosječnoj količini proizvedenog mlijeka (DKM): skupina A krave <15 kg DKM (n=8), skupina B 15-25 kg DKM (n=8) i skupina C ≥25 kg DKM (n=8). Istraživani parametri su bili: mliječna mast, bjelančevine, laktoza i ureja te broj somatskih stanica. Statistički značajni parametri (P<0, 050) bili su udio bjelančevina (%) i mliječne masti (%) između tri istraživane skupine životinja te ukupna količina mlijeka u 305 dana laktacije i prosječna dnevna količina mlijeka. Ovim istraživanjem došlo se do zaključka da što je veća proizvodnja mlijeka u 305 dana laktacije kao i prosječna dnevna količina mlijeka to su postotak mliječne masti i bjelančevina u ukupnom sastavu mlijeka manji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb