Pregled bibliografske jedinice broj: 1051143
Istraživanje primjene biljnog materijala kao kiselo-baznog indikatora
Istraživanje primjene biljnog materijala kao kiselo-baznog indikatora // XIII. susret mladih kemijskih inženjera (SMLKI 2020)
Zagreb, 2020. str. 150-150 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1051143 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje primjene biljnog materijala kao kiselo-baznog indikatora
(Study of plant material as acid-base indicator)
Autori
Bilić, Katarina ; Balić, Ivana ; Kovač-Andrić, Elvira ; Amić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
ISBN
978-953-6894-71-0
Skup
XIII. susret mladih kemijskih inženjera (SMLKI 2020)
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 20.02.2020. - 21.02.2020
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
pH ; prirodni indikatori ; voće ; bobice
(pH ; natural indicators ; fruit ; berries)
Sažetak
Tradicionalne metode poučavanja, koje i danas dominiraju u učionici, rijetko uključuju pokuse, što je slučaj i kada su u pitanju kiselo-bazni indikatori. Ukoliko nastava uključuje pokus, tada se nerijetko koriste sintetski kiselo-bazni indikatori, koji su često skupi i time nedostupni. Naša prethodna ispitivanja su pokazala kako se biljni materijal može uspješno upotrijebiti kao alternativni kiselo-bazni indikator. U ovom radu su prethodna istraživanja proširena te uključuju ne samo sirovi biljni materijal već i proizvode na bazi odabranog biljnog materijala, kako bi utvrdili mogu li se koristiti kao kiselo-bazni indikatori. Istraženi biljni materijal bilo je bobičasto voće, primjerice brusnice, crvene i crne ribizle, borovnice, goji bobice, aronija, drijenak i dr., u obliku svježeg voća i u obliku dostupnih prerađevina (sušeno voće, sokovi, čajevi, džemovi, te u pojedinim slučajevima i voćno vino). Prerađevine su ispitane u nekoliko različitih koncentracija, te su odabrane one prerađevine koje su sadržavale najveći udio voća. Preliminarni rezultati pokazuju veliki potencijal primjene ne samo biljnih sirovina već i prerađevina kao kiselo-baznog indikatora.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju