Pregled bibliografske jedinice broj: 1051085
Utjecaj gnojidbe na status makroelemenata u listu sorte ‘Škrlet bijeli’ (Vitis vinifera L.)
Utjecaj gnojidbe na status makroelemenata u listu sorte ‘Škrlet bijeli’ (Vitis vinifera L.) // Book of Abstracts / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Vodice: Grafo-Mark, 2020. str. 257-258 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1051085 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj gnojidbe na status makroelemenata u listu sorte ‘Škrlet bijeli’ (Vitis vinifera L.)
(Effect of fertilization on the status of macronutrients in the leaf ‘Škrlet bijeli’ (Vitis vinifera L.))
Autori
Trdenić, Mirela ; Marković, Zvjezdana ; Herak Ćustić, Mirjana ; Petek, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstracts
/ Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Vodice : Grafo-Mark, 2020, 257-258
Skup
55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 16.02.2020. - 21.02.2020
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
makroelementi, vinova loza, gnojidba, list
(macronutrients, grapevine, fertilization, leaf)
Sažetak
U vinogradarstvu analiza biljnog tkiva je najpouzdanija metoda za procjenu ishranjenosti nasada jer hraniva u listu predstavljaju izvor hraniva za grozd tijekom faze dozrijevanja. Cilj ovog rada je utvrditi utjecaj gnojidbe na status makroelemenata (K, Ca i Mg) u listu sorte ‘Škrlet bijeli’. Usporedbom dobivenih vrijednosti s optimalnim rasponima citiranim u literaturi utvrdili smo stupanj ishranjenosti vinove loze navedenim hranivima. K, Ca i Mg su najvažniji kationi u ishrani vinove loze te imaju veliki utjecaj na kvalitetu grožđa/mošta. Primjenjena su četriri gnojidbena tretmana: NPK ; NPK + Fertdolomit ; NPK + Fertdolomit + Folibor B ; NPK + Fertdolomit + Folibor B + Proteoleaf. Uzorkovanje cjelovitih listova (plojka + peteljka) obavljeno je u fazi cvatnje, šare i dozrijevanja tijekom tri godine istraživanja. Vrijednosti K u listu u fazi cvatnje kretale su se od 1, 02 % do 1, 50 %, u šari od 1, 49 % do 1, 88 %, a u fazi dozrijevanja od 1, 28 % do 1, 96 %. Vrijednosti Ca kretale su se u rasponu 0, 69-1, 24 % u cvatnji, u šari 2, 08-2, 46 %, a u fazi dozrijevanja 2, 36-2, 70 %. Vrijednosti Mg u cvatnji bile su u rasponu 0, 16-0, 27 %, u šari 0, 31-0, 39 %, a u fazi dozrijevanja 0, 30-0, 41 %. Najveće prosječne vrijednosti za K, Ca i Mg utvrđene su pri gnojidbi NPK + Fertdolomit. Usporedbom dobivenih vrijednosti s optimalnim rasponom, neovisno o gnojidbi i godini, utvrđeno je da su vrijednosti K i Ca u optimalnom rasponu dok su vrijednosti za Mg ispod donje granice optimuma u listu vinove loze sorte ‘Škrlet bijeli’.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb