Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1050962

Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost masti jazavca


Moslavac, Tihomir; Jokić, Stela; Šubarić, Drago; Aladić, Krunoslav, Konjarević, Anastazija
Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost masti jazavca // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 22 (2020), 1; 46-55 doi:10.31727/m.22.1.4 (recenziran, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1050962 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost masti jazavca
(Effect of antioxidants on oxidative stability of badger fat)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Aladić, Krunoslav, Konjarević, Anastazija

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 22 (2020), 1; 46-55

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
mast jazavca ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi ; test održivosti
(badger fat ; oxidative stability ; antioxidants ; sustainability test)

Sažetak
Mast jazavca ima ljekovita svojstva koja proizlaze iz načina ishrane jazavca. Životinjska mast podliježe oksidacijskom kvarenju tijekom proizvodnje, skladištenja i toplinske obrade. U ovom radu istraživan je utjecaj dodatka prirodnih antioksidanasa (ekstrakt ružmarina, ekstrakt kadulje, alfa tokoferol, mješavina tokoferola) i sintetskog antioksidansa propil galata na promjenu oksidacijske stabilnosti masti jazavca. Oksidacijska stabilnost masti jazavca, sa i bez dodanog antioksidansa, ispitivana je primjenom testa održivosti na 98 °C. Rezultati testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja nakon određenog vremena držanja uzorka pri temperaturi 98 °C. Rezultati istraživanja pokazuju da dodani antioksidansi uspješno stabiliziraju mast jazavca. Od prirodnih antioksidanasa veću antioksidacijsku aktivnost u masti jazavca ima ekstrakt ružmarina tip Oxy’Less CS. Postigao je veću efikasnost zaštite od oksidacije, u odnosu na druge ispitivane antioksidanse. Sintetski antioksidans propil galat uspješno je povećao stabilnost masti jazavca, ali je manje efikasan od ekstrakta ružmarina i mješavine tokoferola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Moslavac, Tihomir; Jokić, Stela; Šubarić, Drago; Aladić, Krunoslav, Konjarević, Anastazija
Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost masti jazavca // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 22 (2020), 1; 46-55 doi:10.31727/m.22.1.4 (recenziran, članak, znanstveni)
Moslavac, T., Jokić, S., Šubarić, D. & Aladić, Krunoslav, Konjarević, Anastazija (2020) Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost masti jazavca. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 22 (1), 46-55 doi:10.31727/m.22.1.4.
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Joki\'{c}, Stela and \v{S}ubari\'{c}, Drago}, year = {2020}, pages = {46-55}, DOI = {10.31727/m.22.1.4}, keywords = {mast jazavca, oksidacijska stabilnost, antioksidansi, test odr\v{z}ivosti}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, doi = {10.31727/m.22.1.4}, volume = {22}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost masti jazavca}, keyword = {mast jazavca, oksidacijska stabilnost, antioksidansi, test odr\v{z}ivosti} }
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Joki\'{c}, Stela and \v{S}ubari\'{c}, Drago}, year = {2020}, pages = {46-55}, DOI = {10.31727/m.22.1.4}, keywords = {badger fat, oxidative stability, antioxidants, sustainability test}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, doi = {10.31727/m.22.1.4}, volume = {22}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Effect of antioxidants on oxidative stability of badger fat}, keyword = {badger fat, oxidative stability, antioxidants, sustainability test} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font