Pregled bibliografske jedinice broj: 1050962
Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost masti jazavca
Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost masti jazavca // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 22 (2020), 1; 46-55 doi:10.31727/m.22.1.4 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1050962 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku
stabilnost masti jazavca
(Effect of antioxidants on oxidative stability of
badger fat)
Autori
Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Aladić, Krunoslav, Konjarević, Anastazija
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 22
(2020), 1;
46-55
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
mast jazavca ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi ; test održivosti
(badger fat ; oxidative stability ; antioxidants ; sustainability test)
Sažetak
Mast jazavca ima ljekovita svojstva koja proizlaze iz načina ishrane jazavca. Životinjska mast podliježe oksidacijskom kvarenju tijekom proizvodnje, skladištenja i toplinske obrade. U ovom radu istraživan je utjecaj dodatka prirodnih antioksidanasa (ekstrakt ružmarina, ekstrakt kadulje, alfa tokoferol, mješavina tokoferola) i sintetskog antioksidansa propil galata na promjenu oksidacijske stabilnosti masti jazavca. Oksidacijska stabilnost masti jazavca, sa i bez dodanog antioksidansa, ispitivana je primjenom testa održivosti na 98 °C. Rezultati testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja nakon određenog vremena držanja uzorka pri temperaturi 98 °C. Rezultati istraživanja pokazuju da dodani antioksidansi uspješno stabiliziraju mast jazavca. Od prirodnih antioksidanasa veću antioksidacijsku aktivnost u masti jazavca ima ekstrakt ružmarina tip Oxy’Less CS. Postigao je veću efikasnost zaštite od oksidacije, u odnosu na druge ispitivane antioksidanse. Sintetski antioksidans propil galat uspješno je povećao stabilnost masti jazavca, ali je manje efikasan od ekstrakta ružmarina i mješavine tokoferola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Krunoslav Aladić
(autor)
Stela Jokić
(autor)
Tihomir Moslavac
(autor)
Drago Šubarić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts