Pregled bibliografske jedinice broj: 1050808
Kukci u prehrani ljudi
Kukci u prehrani ljudi // Zbornik sažetaka 64. seminara biljne zaštite / Bažok, Renata (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo biljne zaštite, 2020. str. 77-78 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 1050808 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kukci u prehrani ljudi
(Insects in human nutrition)
Autori
Piskač, Marko ; Juran, Ivan ; Čačija, Maja ; Lemić, Darija ; Pajač Živković, Ivana ; Virić Gašparić, Helena ; Kadoić Balaško, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Zbornik sažetaka 64. seminara biljne zaštite
/ Bažok, Renata - Zagreb : Hrvatsko društvo biljne zaštite, 2020, 77-78
Skup
64. seminar biljne zaštite (HDBZ 2020)
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 04.02.2020. - 07.02.2020
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kukci kao hrana
(insects as food)
Sažetak
Prehrana kukcima, odnosno entomofagija premda zvuči ekstremno, zapravo je prilično učestala pojava diljem svijeta, i to već tisućljećima. Iako kukci u nas nisu uobičajena pojava na jelovniku, postoje mjesta na svijetu gdje su posve uobičajena hrana. Sveukupno postoji oko šest do 10 milijuna vrsta kukaca, što je više od 90 % svih oblika životinjskog svijeta na Zemlji. 1900 vrsta jestivih kukaca oduvijek je uključeno u prehranu mnogih kultura. U zapadnom svijetu prehrana kukcima većinom izaziva zgražanje i gađenje zbog predrasuda iz neutemeljena razloga, jer kukci imaju iznimnu nutritivnu vrijednost i odlična su okusa. Značaj samih kukaca u ishrani ljudi važan je čimbenik ne samo zbog njihovog sastava koji je bogat bjelančevinama već i stoga što uzgoj kukaca zahtijeva manje resursa i prihvatljiviji je za okoliš. Do 2050. godine svjetsku bi ljudsku populaciju trebalo činiti 9, 6 milijarda ljudi. Budući da nedostaje hrane, kukci bi mogli biti superhrana koju svi čekamo. U današnje doba postoji oko 2000 različitih vrsta jestivih kukaca koje svakodnevno konzumira 2 milijarde ljudi pretežito u zemljama Azijskog kontintenta. Kampanjom „Kukci na tanjuru“ željeli smo educirati javnost, ukloniti predrasude te popularizirati važnost uvođenja kukaca u ishranu ljudi. Kako bi to postigli članovi Entomološke grupe te njeni voditelji tijekom 2019. godine organizirali su znanstveno-stručnu konferenciju gdje su na zanimljiv i edukativan način prikazane dobrobiti uvođenja ovog tipa hrane u svakodnevni jelovnik. Osim konferencije i brojnih edukacija, kukci na tanjuru posluženi su građanima i na više različitih javnih manifestacija (Noć istraživača, CroAgro). Nakon bojažljive degustacije, pozivnom utjecaju naše kampanje svjedoče i brojke od preko 2000 podijeljenih porcija hrane s kukcima te isključivo odličnim ocjenama ponuđenih jela. Uvođenje kukaca u prehranu ljudi ne znači odricanje od hrane koju poznajemo i volimo ; radi se o proširenju naših kulinarskih horizonata i shvaćanju da je možda odgovor na buduću nestašicu hrane cijelo vrijeme oko nas.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ivana Pajač Živković
(autor)
Helena Virić Gašparić
(autor)
Darija Lemić
(autor)
Maja Čačija
(autor)
Ivan Juran
(autor)
Martina Kadoić Balaško
(autor)