Pregled bibliografske jedinice broj: 1050601
Sekundarne biljne sirovine kao izvor funkcionalnih sastojaka u sastavu inkapsuliranih bioaktivnih formulacija
Sekundarne biljne sirovine kao izvor funkcionalnih sastojaka u sastavu inkapsuliranih bioaktivnih formulacija // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 2. / Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav (ur.).
Osijek: Studio HS internet, 2019. str. 15-36
CROSBI ID: 1050601 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sekundarne biljne sirovine kao izvor
funkcionalnih sastojaka u sastavu
inkapsuliranih bioaktivnih formulacija
(Secondary plant materials as a source of
functional ingredients in the composition of
encapsulated bioactive formulations)
Autori
Komes, Draženka ; Šeremet, Danijela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni
Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 2.
Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav
Izdavač
Studio HS internet
Grad
Osijek
Godina
2019
Raspon stranica
15-36
ISBN
978-953-7005-65-8
Ključne riječi
agro-otpad ; ekstrakcija ; fenolni spojevi ; inkapsulacija ; pektin
(agro-waste ; extraction ; phenolic compounds ; encapsulation ; pectin)
Sažetak
Prateći tendencije suvremenog društva usmjerene na održivu proizvodnju, smanjenje agroindustrijskog otpada i proizvodnju visokovrijednih prehrambenih proizvoda, brojna znanstvena istraživanja provode se s ciljem pronalaženja novih, održivih načina iskorištenja agro-industrijskog otpada. Sekundarne sirovine biljnoga podrijetla posebno su zanimljive zbog raznolikog kemijskog i bioaktivnog sastava u kojem dominiraju polisaharidi, ali u značajnom udjelu mogu biti zastupljeni i različiti biološki aktivni spojevi važni za ljudsko zdravlje. Stoga je upravo izdvajanje pojedinih aktivnih sastojaka iz tih sirovina i njihovo vraćanje u proizvodni lanac, u obliku različitih dozirnih oblika, a u svrhu poboljšanja kakvoće i razvoja novih funkcionalnih prehrambenih proizvoda, jedna od izazovnijih mogućnosti iskorištenja agro- industrijskog otpada. Ljuska crvenog luka i kakaovog zrna te kora banane i cikle važne su sekundarne biljne sirovine čiji se bioaktivni sastojci, kao i tehnike njihove ekstrakcije, intenzivno istražuju. Međutim, budući da je šira primjena takvih ekstrakata i pojedinih bioaktivnih sastojaka često ograničena zbog slabe topljivosti u vodi, kemijske nestabilnosti i niske bioraspoloživosti u organizmu, isti se mogu inkapsulirati u različite sustave nosača koji ih štite od kemijske degradacije (oksidacije ili razgradnje) tijekom prerade ili skladištenja, a inkorporirani sastojci ujedno se mogu kontrolirano otpuštati na ciljanom mjestu u probavnom sustavu. Postoje različite tehnike inkapsulacije čiji odabir ovisi o aktivnoj tvari koja se inkapsulira, ali i o sastavu nosača u koji se ista inkapsulira te primjeni finalnog dozirnog sustava. Iako postoji velik broj različitih nosača, u posljednje vrijeme sve su traženiji prirodni biopolimeri. Među potencijalnim izvorima prirodnih biopolimera, važnih u formiranju funkcionalnih dozirnih inkapsuliranih sustava, također se sve više istražuju različite sekundarne biljne sirovine, posebice kore citrusa, pulpa šećerne repe i jabuke, ljuska luka i kakaovog zrna, kao značajni izvori pektina. Primjena sekundarnih biljnih sirovina, kao bogatih izvora funkcionalnih sastojaka u razvoju inkapsuliranih dozirnih sustava, primjer je održivog načina njihovog iskorištavanja koji predstavlja veliki potencijal za nastavak istraživanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-9717 - Održiva proizvodnja biokemikalija iz sekundarnih lignoceluloznih sirovina (OPB-SLS/SPB-LCF) (Šantek, Božidar, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb