Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1050601

Sekundarne biljne sirovine kao izvor funkcionalnih sastojaka u sastavu inkapsuliranih bioaktivnih formulacija


Komes, Draženka; Šeremet, Danijela
Sekundarne biljne sirovine kao izvor funkcionalnih sastojaka u sastavu inkapsuliranih bioaktivnih formulacija // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 2. / Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav (ur.).
Osijek: Studio HS internet, 2019. str. 15-36


CROSBI ID: 1050601 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sekundarne biljne sirovine kao izvor funkcionalnih sastojaka u sastavu inkapsuliranih bioaktivnih formulacija
(Secondary plant materials as a source of functional ingredients in the composition of encapsulated bioactive formulations)

Autori
Komes, Draženka ; Šeremet, Danijela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni

Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 2.

Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav

Izdavač
Studio HS internet

Grad
Osijek

Godina
2019

Raspon stranica
15-36

ISBN
978-953-7005-65-8

Ključne riječi
agro-otpad ; ekstrakcija ; fenolni spojevi ; inkapsulacija ; pektin
(agro-waste ; extraction ; phenolic compounds ; encapsulation ; pectin)

Sažetak
Prateći tendencije suvremenog društva usmjerene na održivu proizvodnju, smanjenje agroindustrijskog otpada i proizvodnju visokovrijednih prehrambenih proizvoda, brojna znanstvena istraživanja provode se s ciljem pronalaženja novih, održivih načina iskorištenja agro-industrijskog otpada. Sekundarne sirovine biljnoga podrijetla posebno su zanimljive zbog raznolikog kemijskog i bioaktivnog sastava u kojem dominiraju polisaharidi, ali u značajnom udjelu mogu biti zastupljeni i različiti biološki aktivni spojevi važni za ljudsko zdravlje. Stoga je upravo izdvajanje pojedinih aktivnih sastojaka iz tih sirovina i njihovo vraćanje u proizvodni lanac, u obliku različitih dozirnih oblika, a u svrhu poboljšanja kakvoće i razvoja novih funkcionalnih prehrambenih proizvoda, jedna od izazovnijih mogućnosti iskorištenja agro- industrijskog otpada. Ljuska crvenog luka i kakaovog zrna te kora banane i cikle važne su sekundarne biljne sirovine čiji se bioaktivni sastojci, kao i tehnike njihove ekstrakcije, intenzivno istražuju. Međutim, budući da je šira primjena takvih ekstrakata i pojedinih bioaktivnih sastojaka često ograničena zbog slabe topljivosti u vodi, kemijske nestabilnosti i niske bioraspoloživosti u organizmu, isti se mogu inkapsulirati u različite sustave nosača koji ih štite od kemijske degradacije (oksidacije ili razgradnje) tijekom prerade ili skladištenja, a inkorporirani sastojci ujedno se mogu kontrolirano otpuštati na ciljanom mjestu u probavnom sustavu. Postoje različite tehnike inkapsulacije čiji odabir ovisi o aktivnoj tvari koja se inkapsulira, ali i o sastavu nosača u koji se ista inkapsulira te primjeni finalnog dozirnog sustava. Iako postoji velik broj različitih nosača, u posljednje vrijeme sve su traženiji prirodni biopolimeri. Među potencijalnim izvorima prirodnih biopolimera, važnih u formiranju funkcionalnih dozirnih inkapsuliranih sustava, također se sve više istražuju različite sekundarne biljne sirovine, posebice kore citrusa, pulpa šećerne repe i jabuke, ljuska luka i kakaovog zrna, kao značajni izvori pektina. Primjena sekundarnih biljnih sirovina, kao bogatih izvora funkcionalnih sastojaka u razvoju inkapsuliranih dozirnih sustava, primjer je održivog načina njihovog iskorištavanja koji predstavlja veliki potencijal za nastavak istraživanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-9717 - Održiva proizvodnja biokemikalija iz sekundarnih lignoceluloznih sirovina (OPB-SLS/SPB-LCF) (Šantek, Božidar, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Danijela Šeremet (autor)

Avatar Url Draženka Komes (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Komes, Draženka; Šeremet, Danijela
Sekundarne biljne sirovine kao izvor funkcionalnih sastojaka u sastavu inkapsuliranih bioaktivnih formulacija // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 2. / Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav (ur.).
Osijek: Studio HS internet, 2019. str. 15-36
Komes, D. & Šeremet, D. (2019) Sekundarne biljne sirovine kao izvor funkcionalnih sastojaka u sastavu inkapsuliranih bioaktivnih formulacija. U: Šubarić, D. & Babić, J. (ur.) Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 2.. Osijek, Studio HS internet, str. 15-36.
@inbook{inbook, author = {Komes, Dra\v{z}enka and \v{S}eremet, Danijela}, year = {2019}, pages = {15-36}, keywords = {agro-otpad, ekstrakcija, fenolni spojevi, inkapsulacija, pektin}, isbn = {978-953-7005-65-8}, title = {Sekundarne biljne sirovine kao izvor funkcionalnih sastojaka u sastavu inkapsuliranih bioaktivnih formulacija}, keyword = {agro-otpad, ekstrakcija, fenolni spojevi, inkapsulacija, pektin}, publisher = {Studio HS internet}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, author = {Komes, Dra\v{z}enka and \v{S}eremet, Danijela}, year = {2019}, pages = {15-36}, keywords = {agro-waste, extraction, phenolic compounds, encapsulation, pectin}, isbn = {978-953-7005-65-8}, title = {Secondary plant materials as a source of functional ingredients in the composition of encapsulated bioactive formulations}, keyword = {agro-waste, extraction, phenolic compounds, encapsulation, pectin}, publisher = {Studio HS internet}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font