Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1050114

Enzimatski test za određivanje glutena u namirnicama


Knezović, Zlatka; Stipišić, Angela
Enzimatski test za određivanje glutena u namirnicama // Zbornik radova 29. stručnog skupa zdravstvenih ekologa: Zdravlje kroz hranu i ljekovito bilje / Haberle, Saša (ur.).
Zagreb, 2003. str. 197-198 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 1050114 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Enzimatski test za određivanje glutena u namirnicama
(Enzyme immunoassay test for the gluten analysis in food)

Autori
Knezović, Zlatka ; Stipišić, Angela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Zbornik radova 29. stručnog skupa zdravstvenih ekologa: Zdravlje kroz hranu i ljekovito bilje / Haberle, Saša - Zagreb, 2003, 197-198

Skup
29. Stručni skup zdravstvenih ekologa s međunarodnim sudjelovanjem: Zdravlje kroz hranu i ljekovito bilje

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 09.04.2003. - 11.04.2003

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
gluten, prehrana, celijakija
(gluten, food, celiac desease)

Sažetak
Gluten je mješavina proteina (gliadina i glutelina ), sadržanih u nekim žitaricama, ( pšenica, raž, ječam). Kao posljedica netolerancije organizma na gluten, javlja se celijakija-oboljenje tankog crijeva, koje traje cijeli život. Eliminacijom glutena iz prehrane nastaje remisija bolesti i normalizacija sluznice tankog crijeva. Oboljeli od celijakije moraju čitav život biti na strogo kontroliranom režimu prehrane, koristeći posebno pripremljene namirnice čija je cijena uglavnom jako visoka. Stoga je u suradnji sa Sanitarnom inspekcijom pokrenuta akcija ispitivanja namirnica koje nisu posebno pripremljene za celijakičare, a koje bi oni mogli koristiti u svkodnevnoj prehrani. Ispitano je 60 uzoraka namirnica isključivo dostavljenih od Udruge celijakičara Dalmacije. Ispitivanja su provedena enzimatskim imunokemijskim reakcijama (EMIT), tvrtke R- Biopharm. Test se bazira na reakciji antigen – antitijelo a pripremljeni uzorci očitavaju se na spektrofotometru kod valne duljine 450 nm

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Angela Stipišić (autor)

Avatar Url Zlatka Knezović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Knezović, Zlatka; Stipišić, Angela
Enzimatski test za određivanje glutena u namirnicama // Zbornik radova 29. stručnog skupa zdravstvenih ekologa: Zdravlje kroz hranu i ljekovito bilje / Haberle, Saša (ur.).
Zagreb, 2003. str. 197-198 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Knezović, Z. & Stipišić, A. (2003) Enzimatski test za određivanje glutena u namirnicama. U: Haberle, S. (ur.)Zbornik radova 29. stručnog skupa zdravstvenih ekologa: Zdravlje kroz hranu i ljekovito bilje.
@article{article, author = {Knezovi\'{c}, Zlatka and Stipi\v{s}i\'{c}, Angela}, editor = {Haberle, S.}, year = {2003}, pages = {197-198}, keywords = {gluten, prehrana, celijakija}, title = {Enzimatski test za odre\djivanje glutena u namirnicama}, keyword = {gluten, prehrana, celijakija}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Knezovi\'{c}, Zlatka and Stipi\v{s}i\'{c}, Angela}, editor = {Haberle, S.}, year = {2003}, pages = {197-198}, keywords = {gluten, food, celiac desease}, title = {Enzyme immunoassay test for the gluten analysis in food}, keyword = {gluten, food, celiac desease}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font