Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1050112

Sirovine i aditivi kao izvor polifosfata u mesnim proizvodima


Knezović, Zlatka; Pavlov, Jerka; Marušić, Jadranka
Sirovine i aditivi kao izvor polifosfata u mesnim proizvodima // Zbornik radova 29. stručnog skupa zdravstvenih ekologa / Haberle, Saša (ur.).
Zagreb, 2003. str. 169-170 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 1050112 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sirovine i aditivi kao izvor polifosfata u mesnim proizvodima
(Raw matrials and addtives as source of the polyphosphates in meat products)

Autori
Knezović, Zlatka ; Pavlov, Jerka ; Marušić, Jadranka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Zbornik radova 29. stručnog skupa zdravstvenih ekologa / Haberle, Saša - Zagreb, 2003, 169-170

Skup
29.Stručni skup zdravstvenih ekologa s međunarodnim sudjelovanjem: Zdravlje kroz hranu i ljekovito bilje

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 09.04.2003. - 11.04.2003

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
meso, polifosfati
(meat, polyphosphates)

Sažetak
Fosfati, polifosfati i njihove kombinacije su najčešće korišteni aditiv u proizvodnji nekih mesnih proizvoda, bez kojeg je prilično teško, ali ne i nemoguće pripraviti kvalitetan proizvod. Količina polifosfata propisana je Pravilnikom o aditivima i iznosi 0, 5 % ukupnih polifosfata, te 0, 3 % dodanih polifosfata, dok Codex alimentarius dozvoljava max. 0, 8 % ukupnih i 0, 3 % dodanih polifosfata. U razdoblju od dvije godine (2000-2002 g) analizirano je 250 uzoraka na sadržaj polifosfata, na način da se odredio sadržaj ukupnih polifosfata spektrofotometrijskom metodom, a potom i sadržaj prirodnih polifosfata metodom po Kjehdalu. Iz razlike je izračunat sadržaj dodanih polifosfata. Rezultati rutinskih analiza pokazali su da u velikom broju uzoraka (36 %) sadržaj ukupnih polifosfata prelazi dozvoljene MDK vrijednosti, a sadržaj dodanih je u granicama Pravilnika, jer je sadržaj prirodnog fosfora velik. Zbog toga su analizirani uzorci svježeg mesa životinja iz domaćeg uzgoja, kao i domaći proizvodi, zasigurno bez dodatka polifosfata. Rezultati ovih analiza su pokazali visoki sadržaj ukupnih i prirodnih polifosfata, iznad MDK vrijednosti Pravilnika o aditivima. Ovi rezultati upućuju na to da bi se kao gornja granica za ukupne polifosfate mogla uzeti MDK vrijednost koju propisuje Codex Alimentarius.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Jadranka Marušić (autor)

Avatar Url Jerka Pavlov (autor)

Avatar Url Zlatka Knezović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Knezović, Zlatka; Pavlov, Jerka; Marušić, Jadranka
Sirovine i aditivi kao izvor polifosfata u mesnim proizvodima // Zbornik radova 29. stručnog skupa zdravstvenih ekologa / Haberle, Saša (ur.).
Zagreb, 2003. str. 169-170 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Knezović, Z., Pavlov, J. & Marušić, J. (2003) Sirovine i aditivi kao izvor polifosfata u mesnim proizvodima. U: Haberle, S. (ur.)Zbornik radova 29. stručnog skupa zdravstvenih ekologa.
@article{article, author = {Knezovi\'{c}, Zlatka and Pavlov, Jerka and Maru\v{s}i\'{c}, Jadranka}, editor = {Haberle, S.}, year = {2003}, pages = {169-170}, keywords = {meso, polifosfati}, title = {Sirovine i aditivi kao izvor polifosfata u mesnim proizvodima}, keyword = {meso, polifosfati}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Knezovi\'{c}, Zlatka and Pavlov, Jerka and Maru\v{s}i\'{c}, Jadranka}, editor = {Haberle, S.}, year = {2003}, pages = {169-170}, keywords = {meat, polyphosphates}, title = {Raw matrials and addtives as source of the polyphosphates in meat products}, keyword = {meat, polyphosphates}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font