Pregled bibliografske jedinice broj: 1050098
Usporedba kvalitete djevičanskog maslinovog ulja Noćnjak1999-2000
Usporedba kvalitete djevičanskog maslinovog ulja Noćnjak1999-2000 // Zbornik radova 27. Stručnog skupa zdravstvenih ekologa s međunarodnim sudjelovanjem:Ekologija u preksi / Haberle, Saša (ur.).
Zagreb, 2000. str. 133-134 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 1050098 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba kvalitete djevičanskog maslinovog ulja Noćnjak1999-2000
(Comparison of Virgin Olive Oil Quality - Noćnjak 1999-2000)
Autori
Knezović, Zlatka ; Marušić, Jadranka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Zbornik radova 27. Stručnog skupa zdravstvenih ekologa s međunarodnim sudjelovanjem:Ekologija u preksi
/ Haberle, Saša - Zagreb, 2000, 133-134
Skup
27. Stručni skup zdravstvenih ekologa s međunarodnim sudjelovanjem:Ekologija u preksi
Mjesto i datum
Trogir, Hrvatska, 26.10.2000. - 28.10.2000
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
maslinovo ulje, procjena kvalitete, prerada, čuvanje
(olive oil, quality evaluation, processing, keeping)
Sažetak
Rad je nastavak prošlogodišnjeg praćenja kvalitete maslinovog ulja na području Dalmacije. Uspoređeni su rezultati ocjenjivanja kemijskih i senzorskih karakteristika maslinovog ulja, na “Noćnjaku 1999” i “Noćnjaku 2000”. Iz analitičkih podataka, kao i rezultata panel testa vidljivo je da je povećan broj maslinovih ulja visoke kvalitete (djevičansko maslinovo ulje ekstra i djevičansko maslinovo ulje), dok je smanjen broj maslinovih ulja iz kategorije djevičansko maslinovo ulje obično. S obzirom na način prerade ulja zabilježen je porast od oko 10 % u korist prerade na centrifugi. S obzirom na način čuvanja nije bilo značajnih razlika u odnosu na 1999. Rezultati spitivanja maslinovih ulja potvrđuju prošlogodišnji zaključak da način prerade i način čuvanja maslina značajno utječu na kvalitetu ulja. Naime, sva ulja iz kategorije djevičansko maslinovo ulje ekstra i djevičansko maslinovo ulje dobivena su preradom maslina neposredno nakon branja, centrifugalnim postupkom
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija