Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1050098

Usporedba kvalitete djevičanskog maslinovog ulja Noćnjak1999-2000


Knezović, Zlatka; Marušić, Jadranka
Usporedba kvalitete djevičanskog maslinovog ulja Noćnjak1999-2000 // Zbornik radova 27. Stručnog skupa zdravstvenih ekologa s međunarodnim sudjelovanjem:Ekologija u preksi / Haberle, Saša (ur.).
Zagreb, 2000. str. 133-134 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 1050098 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba kvalitete djevičanskog maslinovog ulja Noćnjak1999-2000
(Comparison of Virgin Olive Oil Quality - Noćnjak 1999-2000)

Autori
Knezović, Zlatka ; Marušić, Jadranka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Zbornik radova 27. Stručnog skupa zdravstvenih ekologa s međunarodnim sudjelovanjem:Ekologija u preksi / Haberle, Saša - Zagreb, 2000, 133-134

Skup
27. Stručni skup zdravstvenih ekologa s međunarodnim sudjelovanjem:Ekologija u preksi

Mjesto i datum
Trogir, Hrvatska, 26.10.2000. - 28.10.2000

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
maslinovo ulje, procjena kvalitete, prerada, čuvanje
(olive oil, quality evaluation, processing, keeping)

Sažetak
Rad je nastavak prošlogodišnjeg praćenja kvalitete maslinovog ulja na području Dalmacije. Uspoređeni su rezultati ocjenjivanja kemijskih i senzorskih karakteristika maslinovog ulja, na “Noćnjaku 1999” i “Noćnjaku 2000”. Iz analitičkih podataka, kao i rezultata panel testa vidljivo je da je povećan broj maslinovih ulja visoke kvalitete (djevičansko maslinovo ulje ekstra i djevičansko maslinovo ulje), dok je smanjen broj maslinovih ulja iz kategorije djevičansko maslinovo ulje obično. S obzirom na način prerade ulja zabilježen je porast od oko 10 % u korist prerade na centrifugi. S obzirom na način čuvanja nije bilo značajnih razlika u odnosu na 1999. Rezultati spitivanja maslinovih ulja potvrđuju prošlogodišnji zaključak da način prerade i način čuvanja maslina značajno utječu na kvalitetu ulja. Naime, sva ulja iz kategorije djevičansko maslinovo ulje ekstra i djevičansko maslinovo ulje dobivena su preradom maslina neposredno nakon branja, centrifugalnim postupkom

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Jadranka Marušić (autor)

Avatar Url Zlatka Knezović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Knezović, Zlatka; Marušić, Jadranka
Usporedba kvalitete djevičanskog maslinovog ulja Noćnjak1999-2000 // Zbornik radova 27. Stručnog skupa zdravstvenih ekologa s međunarodnim sudjelovanjem:Ekologija u preksi / Haberle, Saša (ur.).
Zagreb, 2000. str. 133-134 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Knezović, Z. & Marušić, J. (2000) Usporedba kvalitete djevičanskog maslinovog ulja Noćnjak1999-2000. U: Haberle, S. (ur.)Zbornik radova 27. Stručnog skupa zdravstvenih ekologa s međunarodnim sudjelovanjem:Ekologija u preksi.
@article{article, author = {Knezovi\'{c}, Zlatka and Maru\v{s}i\'{c}, Jadranka}, editor = {Haberle, S.}, year = {2000}, pages = {133-134}, keywords = {maslinovo ulje, procjena kvalitete, prerada, \v{c}uvanje}, title = {Usporedba kvalitete djevi\v{c}anskog maslinovog ulja No\'{c}njak1999-2000}, keyword = {maslinovo ulje, procjena kvalitete, prerada, \v{c}uvanje}, publisherplace = {Trogir, Hrvatska} }
@article{article, author = {Knezovi\'{c}, Zlatka and Maru\v{s}i\'{c}, Jadranka}, editor = {Haberle, S.}, year = {2000}, pages = {133-134}, keywords = {olive oil, quality evaluation, processing, keeping}, title = {Comparison of Virgin Olive Oil Quality - No\'{c}njak 1999-2000}, keyword = {olive oil, quality evaluation, processing, keeping}, publisherplace = {Trogir, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font