Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1050059

Važnost panel testa u ocjenjivanju kakvoće djevičanskog maslinovog ulja


Knezović Zlatka, Marušić Jadranka
Važnost panel testa u ocjenjivanju kakvoće djevičanskog maslinovog ulja // 26. Stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem - Zdravstvena ekologija u praksi / Haberle, Saša (ur.).
Zagreb, 1999. str. 41-48 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 1050059 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Važnost panel testa u ocjenjivanju kakvoće djevičanskog maslinovog ulja
(The importance of panel test for virgin olive oil quality evaluation)

Autori
Knezović Zlatka, Marušić Jadranka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
26. Stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem - Zdravstvena ekologija u praksi / Haberle, Saša - Zagreb, 1999, 41-48

Skup
26. Stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem - Zdravstvena ekologija u praksi

Mjesto i datum
Pula, Hrvatska, 27.10.1999. - 29.10.1999

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
djevičansko maslinovo ulje, senzorska svojstva, panel test
(virgin olive oil, sensory properties, panel test)

Sažetak
Tekuće zlato, sinonim za maslinovo ulje, nedvojbeno govori o njegovoj važnosti u prehrani. Kakvoća ulja utvrđuje se kemijskim parametrima. No sama kemijska analiza nije dovoljna za potpunu ocjenu kakvoće, već je potrebno odrediti senzorska svojstva ulja. U tu svrhu organizirano je organolptičko ocjenjivanje kakvoće maslinovog ulja panel testom. Uzorke je ocjenjivala komisija od osam članova , od kojih je pet imalo međunarodne licence za utvrđivanje senzorskih svojstava maslinovog ulja. Ocjenjivanje je provedeno prema postupku koji je propisan Pravilnikom EEZ 256/91. Rezultati su pokazali raskorak između rezultata kemijskih analiza i panel testa. Naime, ulja kojima su kemijski parametri u Pravilnikom predviđenim granicama, zbog nedostataka utvrđenih panel testom, ne mogu se svrstati u kategoriju djevičanskih maslinovih ulja ekstra kvalitete. Stoga se nameće potreba obučavanja stručnjaka i formiranje grupa za panel testove, kako bi se osiguralo da naziv ekstra, nose ulja zaista visoke kakvoće.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Jadranka Marušić (autor)

Avatar Url Zlatka Knezović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Knezović Zlatka, Marušić Jadranka
Važnost panel testa u ocjenjivanju kakvoće djevičanskog maslinovog ulja // 26. Stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem - Zdravstvena ekologija u praksi / Haberle, Saša (ur.).
Zagreb, 1999. str. 41-48 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Knezović Zlatka, M. (1999) Važnost panel testa u ocjenjivanju kakvoće djevičanskog maslinovog ulja. U: Haberle, S. (ur.)26. Stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem - Zdravstvena ekologija u praksi.
@article{article, author = {Knezovi\'{c} Zlatka, Maru\v{s}i\'{c} Jadranka}, editor = {Haberle, S.}, year = {1999}, pages = {41-48}, keywords = {djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, senzorska svojstva, panel test}, title = {Va\v{z}nost panel testa u ocjenjivanju kakvo\'{c}e djevi\v{c}anskog maslinovog ulja}, keyword = {djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, senzorska svojstva, panel test}, publisherplace = {Pula, Hrvatska} }
@article{article, author = {Knezovi\'{c} Zlatka, Maru\v{s}i\'{c} Jadranka}, editor = {Haberle, S.}, year = {1999}, pages = {41-48}, keywords = {virgin olive oil, sensory properties, panel test}, title = {The importance of panel test for virgin olive oil quality evaluation}, keyword = {virgin olive oil, sensory properties, panel test}, publisherplace = {Pula, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font