Pregled bibliografske jedinice broj: 1050059
Važnost panel testa u ocjenjivanju kakvoće djevičanskog maslinovog ulja
Važnost panel testa u ocjenjivanju kakvoće djevičanskog maslinovog ulja // 26. Stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem - Zdravstvena ekologija u praksi / Haberle, Saša (ur.).
Zagreb, 1999. str. 41-48 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 1050059 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Važnost panel testa u ocjenjivanju kakvoće djevičanskog maslinovog ulja
(The importance of panel test for virgin olive oil quality evaluation)
Autori
Knezović Zlatka, Marušić Jadranka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
26. Stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem - Zdravstvena ekologija u praksi
/ Haberle, Saša - Zagreb, 1999, 41-48
Skup
26. Stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem - Zdravstvena ekologija u praksi
Mjesto i datum
Pula, Hrvatska, 27.10.1999. - 29.10.1999
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
djevičansko maslinovo ulje, senzorska svojstva, panel test
(virgin olive oil, sensory properties, panel test)
Sažetak
Tekuće zlato, sinonim za maslinovo ulje, nedvojbeno govori o njegovoj važnosti u prehrani. Kakvoća ulja utvrđuje se kemijskim parametrima. No sama kemijska analiza nije dovoljna za potpunu ocjenu kakvoće, već je potrebno odrediti senzorska svojstva ulja. U tu svrhu organizirano je organolptičko ocjenjivanje kakvoće maslinovog ulja panel testom. Uzorke je ocjenjivala komisija od osam članova , od kojih je pet imalo međunarodne licence za utvrđivanje senzorskih svojstava maslinovog ulja. Ocjenjivanje je provedeno prema postupku koji je propisan Pravilnikom EEZ 256/91. Rezultati su pokazali raskorak između rezultata kemijskih analiza i panel testa. Naime, ulja kojima su kemijski parametri u Pravilnikom predviđenim granicama, zbog nedostataka utvrđenih panel testom, ne mogu se svrstati u kategoriju djevičanskih maslinovih ulja ekstra kvalitete. Stoga se nameće potreba obučavanja stručnjaka i formiranje grupa za panel testove, kako bi se osiguralo da naziv ekstra, nose ulja zaista visoke kakvoće.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita