Pregled bibliografske jedinice broj: 1049857
Histamin u ribama i ribljim proizvodima
Histamin u ribama i ribljim proizvodima // Pogledi, 19 (1989), 1; 199-204 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1049857 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Histamin u ribama i ribljim proizvodima
(Histamine in fish and fish products)
Autori
Marušić, Jadranka ; Pavlov Jerka ; Čulin Sanja, Knezović Zlatka ; Cetinić Elizabeta
Izvornik
Pogledi (0032-2245) 19
(1989), 1;
199-204
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Histamin, plava riba, histaminsko otrovanje
(Histamine, food born desease)
Sažetak
U radu su prikazani rezultati ispitivanja sadržaja histamina u ribama i ribljim proizvodima u razdoblju 1987-1988.godine nakon trovanja većeg broja ljudi svježom tunjevinom. 10 % analiziranih uzoraka nije udovoljavalo zakonskim propisima, a u nekim uzorcima koncentracije histamina višestruko su prelazile maksimalno dopuštene koncentracije. Reuzultati ukazuju na potrebu uvođenja sistematske kontrole ribe i ribljih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita