Pregled bibliografske jedinice broj: 1049068
Kontrola kvalitete tijekom proizvodnje sušenih repinih rezanaca
Kontrola kvalitete tijekom proizvodnje sušenih repinih rezanaca, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1049068 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kontrola kvalitete tijekom proizvodnje sušenih
repinih rezanaca
(Quality control during the production of dried beet
pulp)
Autori
Baotić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
26.10
Godina
2012
Stranica
27
Mentor
Babić, Jurislav
Ključne riječi
šećer ; rezanac ; postotak vlage
(sugar ; sugar beet ; percentage of moisture)
Sažetak
Rezanac šećerne repe jedno je od najpoznatijih krmiva kod nas i lokalni ga stočari već dugi niz godina primjenjuju u ishrani stoke. On je brzi izvor energije s visokim postotkom probavljivosti (oko 85%). Suhi rezanac šećerne repe dobiva se u procesu proizvodnje šećera prvo ekstrahiranjem (izluživanjem) slatkog rezanca, a potom prešanjem i sušenjem. Namijenjen je ishrani stoke, prvenstveno preživača. Ukoliko se daje kao samostalno krmivo, prije uporabe ga je potrebno namočiti u vodi. U protivnom dolazi do naglog bubrenja već u jednjaku, što u težim slučajevima može dovesti i do smrti životinje. Osnovna razlika između suhog i sirovog prešanog rezanca šećerne repe je postotak vlage. Dok u suhom rezancu ima do14% vlage, u sirovom je ima oko 73%, pa ga nije potrebno namakati, što uvelike olakšava primjenu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija