Pregled bibliografske jedinice broj: 1049065
Proizvodnja instant kave
Proizvodnja instant kave, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1049065 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja instant kave
(The Production of Instant Coffee)
Autori
Grgić, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2018
Stranica
15
Mentor
Babić, Jurislav
Ključne riječi
instant kava ; ekstrakcija ; sušenje ; kofein
(instant coffee ; extraction ; drying ; caffeine)
Sažetak
Tijekom povijesti, kava je zaintrigirala sve ljude koji su bili u doticaju s njom zbog svoje karakteristične arome koja najčešće izaziva užitak. Iako se uz kavu veže i tajanstvena povijest, zna se da su i tada bila poznata njezina stimulativna svojstva. Isto tako koristila se kao hrana, ali i kao lijek. Napitak kave, koji se uvelike razlikuje od današnjeg napitka kave, koristio se kako bi konzument ostao što duže budan. Razvojem globalnog gospodarstva razvija se i industrija kave. Utjecaj kave u životu ljudi dobiva sve širu primjenu. Kava je tropska zimzelena drvolika biljka koja se uzgaja u toplom ekvatorskom pojasu. Najpoznatije i najvažnije vrste su Coffea arabica i Coffea robusta. Uzgoj kave se danas najčešće veže uz siromašne i nerazvijene zemlje. Danas postoje različite varijante kave koje se mogu koristiti. Jedna od takvih varijanti je i instant kava čija je priprema pojednostavljena, što ujedno štedi vrijeme. Populaciji koja je stalno u pokretu, ovaj napitak ne uskraćuje okus, aromu i miris koju pruža prava kava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija