Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1049063

Svojstva i primjena intenzivnih sladila


Katalinić, Toni
Svojstva i primjena intenzivnih sladila, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1049063 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Svojstva i primjena intenzivnih sladila
(Properties and applications of intense sweeteners)

Autori
Katalinić, Toni

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
28.09

Godina
2018

Stranica
23

Mentor
Babić, Jurislav

Ključne riječi
intenzivno sladilo ; intenzitet slatkoća ; sinteza ; primjena ; stabilnost ; naknadni okus ; sigurnost
(intense sweetener ; intensity of sweetness ; synthesis ; application ; stability ; aftertaste ; safety)

Sažetak
Sladila su tvari koje izazivaju okus slatkoće, zbog čega se dodaju hrani i pićima kao zamjena za šećer. U pravilu imaju mnogo manju kalorijsku vrijednost od šećera tj. saharoze. Šećer ima veliku kalorijsku vrijednost te donosi organizmu lako pristupačnu energiju za životne potrebe, zbog čega se prilikom velikog unosa taloži kao rezerva i tako nastaje pretilost. Glavni razlozi upotrebe sladila su dijabetes te potreba smanjenja unosa energije putem šećera (redukcijska dijeta). Sladila se generalno dijele na umjetna i prirodna ali je bolja ona podjela na nutritivna i nenutritivna sladila. Nutritivna sladila imaju energetsku vrijednost dok se nenutritivna ne metaboliziraju u organizmu i nemaju energetsku vrijednost. U skupinu nenutritvinih sladila spada i većina intenzivnih sladila čija su svojstva i upotreba opisani u ovom radu.Upotreba sladila regulirana je zakonskim propisima tako da svako sladilo koristimo u određenoj namirnici s maksimalno propisanom količinom za svaku namirnicu, stoga nema straha od utjecaja na ljudsko zdravlje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Katalinić, Toni
Svojstva i primjena intenzivnih sladila, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Katalinić, T. (2018) 'Svojstva i primjena intenzivnih sladila', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Katalini\'{c}, Toni}, year = {2018}, pages = {23}, keywords = {intenzivno sladilo, intenzitet slatko\'{c}a, sinteza, primjena, stabilnost, naknadni okus, sigurnost}, title = {Svojstva i primjena intenzivnih sladila}, keyword = {intenzivno sladilo, intenzitet slatko\'{c}a, sinteza, primjena, stabilnost, naknadni okus, sigurnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Katalini\'{c}, Toni}, year = {2018}, pages = {23}, keywords = {intense sweetener, intensity of sweetness, synthesis, application, stability, aftertaste, safety}, title = {Properties and applications of intense sweeteners}, keyword = {intense sweetener, intensity of sweetness, synthesis, application, stability, aftertaste, safety}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font