Pregled bibliografske jedinice broj: 1049060
Određivanje ekspanzijskog omjera i dijametra ekstrudata s dodatkom pšenice obogaćene cinkom
Određivanje ekspanzijskog omjera i dijametra ekstrudata s dodatkom pšenice obogaćene cinkom, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1049060 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje ekspanzijskog omjera i dijametra
ekstrudata s dodatkom pšenice obogaćene cinkom
(Determination of expansion ration and diameter of
extrudates with added wheat enriched with zinc)
Autori
Milos, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
24.09
Godina
2019
Stranica
20
Mentor
Babić, Jurislav
Ključne riječi
ekstruzija ; kukuruzna krupica ; pšenica ; cink
(extrusion ; corn meal ; wheat ; zinc)
Sažetak
Ekstruzijsko kuhanje, ili jednostavnije ekstruzija, spada među najvažnije jedinične procese koji se koriste u prehrambenoj industriji. Radi se o procesu koji se može koristiti u više namjena i u različitim proizvodnim pogonima prehrambene industrije što ga čini primamljivim kao industrijsko rješenje određenog pogona. Ipak, ekstruzija je proces koji je najprikladniji za hranu koja sadrži veće koncentracije škroba i proteina u svom sastavu. Naime, u novije vrijeme, osnovna sirovina u procesu ekstruzije je kukuruzna krupica. Prilikom ekstruzije sirovine kojoj je osnova kukuruzna krupica dodaju se različiti aditivi koji doprinose boljim fizikalno- kemijskim svojstvima, kao i većoj vrijednosti nutritivnog sastava ekstrudata. Zadatak ovog završnog rada bio je ispitati utjecaj dodatka pšenice obogaćene cinkom u smjesu s kukuruznom krupicom na fizikalna svojstva ekstrudata. Omjeri smjesa (krupica : pšenica) koji su se koristili su 90:10 ; 80:20 ; 70:30 i 60:40. Vlažnost zamjesa je bila podešena na 15 %, a pripremljeni uzorci su ekstrudirani pri sljedećim temperaturnim profilima: 140/170/170 °C ; 150/180/180 °C i 160/190/190 °C. Nakon dobivenih rezultata, pokazalo se da se dodatkom pšenice obogaćene cinkom u zamjes smanjio i ekspanzijski omjer (EO) i dijametar (de) ekstrudata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija