Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1049060

Određivanje ekspanzijskog omjera i dijametra ekstrudata s dodatkom pšenice obogaćene cinkom


Milos, Josip
Određivanje ekspanzijskog omjera i dijametra ekstrudata s dodatkom pšenice obogaćene cinkom, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1049060 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje ekspanzijskog omjera i dijametra ekstrudata s dodatkom pšenice obogaćene cinkom
(Determination of expansion ration and diameter of extrudates with added wheat enriched with zinc)

Autori
Milos, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
24.09

Godina
2019

Stranica
20

Mentor
Babić, Jurislav

Ključne riječi
ekstruzija ; kukuruzna krupica ; pšenica ; cink
(extrusion ; corn meal ; wheat ; zinc)

Sažetak
Ekstruzijsko kuhanje, ili jednostavnije ekstruzija, spada među najvažnije jedinične procese koji se koriste u prehrambenoj industriji. Radi se o procesu koji se može koristiti u više namjena i u različitim proizvodnim pogonima prehrambene industrije što ga čini primamljivim kao industrijsko rješenje određenog pogona. Ipak, ekstruzija je proces koji je najprikladniji za hranu koja sadrži veće koncentracije škroba i proteina u svom sastavu. Naime, u novije vrijeme, osnovna sirovina u procesu ekstruzije je kukuruzna krupica. Prilikom ekstruzije sirovine kojoj je osnova kukuruzna krupica dodaju se različiti aditivi koji doprinose boljim fizikalno- kemijskim svojstvima, kao i većoj vrijednosti nutritivnog sastava ekstrudata. Zadatak ovog završnog rada bio je ispitati utjecaj dodatka pšenice obogaćene cinkom u smjesu s kukuruznom krupicom na fizikalna svojstva ekstrudata. Omjeri smjesa (krupica : pšenica) koji su se koristili su 90:10 ; 80:20 ; 70:30 i 60:40. Vlažnost zamjesa je bila podešena na 15 %, a pripremljeni uzorci su ekstrudirani pri sljedećim temperaturnim profilima: 140/170/170 °C ; 150/180/180 °C i 160/190/190 °C. Nakon dobivenih rezultata, pokazalo se da se dodatkom pšenice obogaćene cinkom u zamjes smanjio i ekspanzijski omjer (EO) i dijametar (de) ekstrudata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Milos, Josip
Određivanje ekspanzijskog omjera i dijametra ekstrudata s dodatkom pšenice obogaćene cinkom, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Milos, J. (2019) 'Određivanje ekspanzijskog omjera i dijametra ekstrudata s dodatkom pšenice obogaćene cinkom', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Milos, Josip}, year = {2019}, pages = {20}, keywords = {ekstruzija, kukuruzna krupica, p\v{s}enica, cink}, title = {Odre\djivanje ekspanzijskog omjera i dijametra ekstrudata s dodatkom p\v{s}enice oboga\'{c}ene cinkom}, keyword = {ekstruzija, kukuruzna krupica, p\v{s}enica, cink}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Milos, Josip}, year = {2019}, pages = {20}, keywords = {extrusion, corn meal, wheat, zinc}, title = {Determination of expansion ration and diameter of extrudates with added wheat enriched with zinc}, keyword = {extrusion, corn meal, wheat, zinc}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font