Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1049058

Modifikacija škroba izoliranog iz pšenice sorte "Srpanjka" epiklorhidrinom


Čolović, Bojana
Modifikacija škroba izoliranog iz pšenice sorte "Srpanjka" epiklorhidrinom, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1049058 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Modifikacija škroba izoliranog iz pšenice sorte "Srpanjka" epiklorhidrinom
(Modification of starch isolated from wheat variety “Srpanjka” with epichlorohydrin)

Autori
Čolović, Bojana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
05.07

Godina
2011

Stranica
55

Mentor
Babić, Jurislav

Ključne riječi
pšenicni škrob, reološka svojstva, modifikacija, epiklorhidrin
(wheat starch, rheological properties, modification, epichlorohydrin)

Sažetak
Cilj ovoga istraživanja bio je odrediti utjecaj modificiranja epiklorhidrinom na svojstva škroba pšenice. Škrob je u tu svrhu izoliran iz pšenice sorte „Srpanjka“ u laboratorijskim uvjetima i modificiran epiklorhidrinom u udjelima 0, 1 ; 0, 3 i 0, 5%. Rezultati istraživanja pokazali su da je modifikacija škroba izoliranog iz pšenice sorte „Srpanjka“ epiklorhidrinom (u udjelima 0, 1 ; 0, 3 i 0, 5%) rezultirala povišenjem temperature želatinizacije i entalpije želatinizacije, te sklonosti retrogradaciji nakon 14 dana skladištenja pri 4 °C. Maksimalna viskoznost škrobnih pasti snizila se umrežavanjem epiklorhidrinom, i to proporcionalno porastu stupnja umreženja. Znacajno sniženje vrijednosti kidanja modifikacijom škroba izoliranog iz pšenice sorte „Srpanjka“ epiklorhidrinom ukazalo je na visoku stabilnost škrobne paste tijekom miješanja pri visokim temperaturama. Bistroca paste znacajno se smanjila modifikacijom epiklorhidrinom, te se smanjivala proporcionalno stupnju modifikacije, dok je udio rezistentnog škroba porastao.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čolović, Bojana
Modifikacija škroba izoliranog iz pšenice sorte "Srpanjka" epiklorhidrinom, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Čolović, B. (2011) 'Modifikacija škroba izoliranog iz pšenice sorte "Srpanjka" epiklorhidrinom', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}olovi\'{c}, Bojana}, year = {2011}, pages = {55}, keywords = {p\v{s}enicni \v{s}krob, reolo\v{s}ka svojstva, modifikacija, epiklorhidrin}, title = {Modifikacija \v{s}kroba izoliranog iz p\v{s}enice sorte "Srpanjka" epiklorhidrinom}, keyword = {p\v{s}enicni \v{s}krob, reolo\v{s}ka svojstva, modifikacija, epiklorhidrin}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}olovi\'{c}, Bojana}, year = {2011}, pages = {55}, keywords = {wheat starch, rheological properties, modification, epichlorohydrin}, title = {Modification of starch isolated from wheat variety “Srpanjka” with epichlorohydrin}, keyword = {wheat starch, rheological properties, modification, epichlorohydrin}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font