Pregled bibliografske jedinice broj: 1049058
Modifikacija škroba izoliranog iz pšenice sorte "Srpanjka" epiklorhidrinom
Modifikacija škroba izoliranog iz pšenice sorte "Srpanjka" epiklorhidrinom, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1049058 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Modifikacija škroba izoliranog iz pšenice sorte "Srpanjka" epiklorhidrinom
(Modification of starch isolated from wheat variety “Srpanjka” with epichlorohydrin)
Autori
Čolović, Bojana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
05.07
Godina
2011
Stranica
55
Mentor
Babić, Jurislav
Ključne riječi
pšenicni škrob, reološka svojstva, modifikacija, epiklorhidrin
(wheat starch, rheological properties, modification, epichlorohydrin)
Sažetak
Cilj ovoga istraživanja bio je odrediti utjecaj modificiranja epiklorhidrinom na svojstva škroba pšenice. Škrob je u tu svrhu izoliran iz pšenice sorte „Srpanjka“ u laboratorijskim uvjetima i modificiran epiklorhidrinom u udjelima 0, 1 ; 0, 3 i 0, 5%. Rezultati istraživanja pokazali su da je modifikacija škroba izoliranog iz pšenice sorte „Srpanjka“ epiklorhidrinom (u udjelima 0, 1 ; 0, 3 i 0, 5%) rezultirala povišenjem temperature želatinizacije i entalpije želatinizacije, te sklonosti retrogradaciji nakon 14 dana skladištenja pri 4 °C. Maksimalna viskoznost škrobnih pasti snizila se umrežavanjem epiklorhidrinom, i to proporcionalno porastu stupnja umreženja. Znacajno sniženje vrijednosti kidanja modifikacijom škroba izoliranog iz pšenice sorte „Srpanjka“ epiklorhidrinom ukazalo je na visoku stabilnost škrobne paste tijekom miješanja pri visokim temperaturama. Bistroca paste znacajno se smanjila modifikacijom epiklorhidrinom, te se smanjivala proporcionalno stupnju modifikacije, dok je udio rezistentnog škroba porastao.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Jurislav Babić
(mentor)