Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1049050

Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni učinci crnog čaja


Bionda, Helena
Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni učinci crnog čaja, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1049050 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni učinci crnog čaja
(Production, Chemical Composition and Health Effects of Black Tea)

Autori
Bionda, Helena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
05.07

Godina
2019

Stranica
17

Mentor
Jozinović, Antun

Ključne riječi
crni čaj ; Camellia sinensis ; proizvodnja ; polifenoli ; kofein
(black tea ; Camellia sinensis ; production process ; polyphenols ; caffeine)

Sažetak
Crni čaj je potpuno fermentirani čaj. Zajedno sa zelenim, bijelim i oolong čajem čini grupu pravih čajeva koji se dobivaju različitim postupcima prerade listića i pupoljaka biljke Camellia sinensis. Proces proizvodnje crnog čaja se sastoji od venuća lišća, kidanja i valjanja te fermentacije. Crni čaj se najviše konzumira u Indiji, a zbog mnogobrojnih blagodati na zdravlje ljudi popularnost mu raste i u drugim krajevima svijeta. Zbog velike količine polifenola, crni čaj ima antioksidacijsko, antikancerogeno, antimutageno i antimikrobno djelovanje. Također služi i kao zamjena za kavu jer sadrži kofein.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Antun Jozinović (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Bionda, Helena
Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni učinci crnog čaja, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Bionda, H. (2019) 'Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni učinci crnog čaja', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bionda, Helena}, year = {2019}, pages = {17}, keywords = {crni \v{c}aj, Camellia sinensis, proizvodnja, polifenoli, kofein}, title = {Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni u\v{c}inci crnog \v{c}aja}, keyword = {crni \v{c}aj, Camellia sinensis, proizvodnja, polifenoli, kofein}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bionda, Helena}, year = {2019}, pages = {17}, keywords = {black tea, Camellia sinensis, production process, polyphenols, caffeine}, title = {Production, Chemical Composition and Health Effects of Black Tea}, keyword = {black tea, Camellia sinensis, production process, polyphenols, caffeine}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font