Pregled bibliografske jedinice broj: 1049050
Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni učinci crnog čaja
Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni učinci crnog čaja, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1049050 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni učinci
crnog čaja
(Production, Chemical Composition and Health Effects
of Black Tea)
Autori
Bionda, Helena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
05.07
Godina
2019
Stranica
17
Mentor
Jozinović, Antun
Ključne riječi
crni čaj ; Camellia sinensis ; proizvodnja ; polifenoli ; kofein
(black tea ; Camellia sinensis ; production process ; polyphenols ; caffeine)
Sažetak
Crni čaj je potpuno fermentirani čaj. Zajedno sa zelenim, bijelim i oolong čajem čini grupu pravih čajeva koji se dobivaju različitim postupcima prerade listića i pupoljaka biljke Camellia sinensis. Proces proizvodnje crnog čaja se sastoji od venuća lišća, kidanja i valjanja te fermentacije. Crni čaj se najviše konzumira u Indiji, a zbog mnogobrojnih blagodati na zdravlje ljudi popularnost mu raste i u drugim krajevima svijeta. Zbog velike količine polifenola, crni čaj ima antioksidacijsko, antikancerogeno, antimutageno i antimikrobno djelovanje. Također služi i kao zamjena za kavu jer sadrži kofein.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija