Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1049048

Primjena sladila u proizvodnji čokolade


Debeljak, Natalija
Primjena sladila u proizvodnji čokolade, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1049048 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena sladila u proizvodnji čokolade
(The Application of Sweeteners in the Chocolate Production)

Autori
Debeljak, Natalija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
02.09

Godina
2019

Stranica
22

Mentor
Jozinović, Antun

Ključne riječi
šećer ; sladila ; čokolada
(sugar ; sweeteners ; chocolate)

Sažetak
Šećer je neizostavan sastojak hrane, no pretjerana konzumacija dovodi do brojnih štetnih učinaka za organizam, kao što su debljanje, pojava karijesa, dijabetes itd. Od davnina je saharoza poznata kao najčešće upotrebljavani šećer u kućanstvu i industriji. U današnje vrijeme proizvodnja prehrambenih proizvoda nezamisliva je bez uporabe aditiva, alternativnih prirodnih i umjetnih šećera, što zbog boljih tehnoloških svojstava, što zbog manje nutritivne i kalorijske vrijednosti. U mnoštvu korištenih aditiva, veliku važnost imaju sladila, koja su neizostavna prvenstveno u proizvodnji gaziranih pića i konditorskih proizvoda. Sladila su tvari koje izazivaju okus slatkoće, zbog čega se upotrebljavaju kao dodatak hrani i piću kao zamjena za šećer. U pravilu, manje su kalorijske vrijednosti od šećera, tj. saharoze, manje slatkoće i bolje nutritivne vrijednosti. Sladila se generalno dijele na umjetna i prirodna, međutim postoji i bolja podjela, na nutritivna i nenutritivna sladila. Jedna od najomiljenijih namirnica konditorske industrije među potošačima, definitivno je čokolada. Čokolada je visokovrijedna namirnica koja uz osnovne hranjive sastojke sadrži i niz bioaktivnih sastojaka, za koje je dokazan pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. Zbog velikog broja čokoladnih proizvoda na tržištu postoji potreba za razvojem inovativnih, atraktivnih čokoladnih proizvoda s novim, funkcionalnim sastojcima, te uporabom različitih vrsta sladila, kao zamjene za šećer. Cilj ovoga rada je bio je dati pregled sladila koja se najčešće upotrebljavaju u proizvodnji ove slatke namirnice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Antun Jozinović (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Debeljak, Natalija
Primjena sladila u proizvodnji čokolade, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Debeljak, N. (2019) 'Primjena sladila u proizvodnji čokolade', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Debeljak, Natalija}, year = {2019}, pages = {22}, keywords = {\v{s}e\'{c}er, sladila, \v{c}okolada}, title = {Primjena sladila u proizvodnji \v{c}okolade}, keyword = {\v{s}e\'{c}er, sladila, \v{c}okolada}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Debeljak, Natalija}, year = {2019}, pages = {22}, keywords = {sugar, sweeteners, chocolate}, title = {The Application of Sweeteners in the Chocolate Production}, keyword = {sugar, sweeteners, chocolate}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font