Pregled bibliografske jedinice broj: 1049046
Senzorska analiza kvalitete kave
Senzorska analiza kvalitete kave, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1049046 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorska analiza kvalitete kave
(Sensory Analysis of Coffee Quality)
Autori
Lukanec, Ena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
10.07
Godina
2019
Stranica
26
Mentor
Jozinović, Antun
Ključne riječi
degustacija ; kvaliteta ; senzorske analize ; kontrola ; organoleptika
(tasting ; quality ; sensory analysis ; control ; organoleptics)
Sažetak
Senzorska analiza kvalitete kave od izuzetne je važnosti jer se pomoću nje određuju idealna organoleptička svojstva kave. Senzorska procjena definirana je kao znanstvena disciplina koja potiče, mjeri, analizira i interpretira one odgovore na proizvode koji se zapažaju putem osjetila (vid, njuh, dodir, okus, sluh). Procjena je provedena od strane senzorskih analitičara ili kušača koji raznim metodama ispituju i ocjenjuju kavu te se naposljetku za procjenu prikupljenih podataka koriste odgovarajućim statističkim metodama analize koje omogućuju donošenje zaključka. Senzorska kontrola je jedna od posljednjih kontrola koje se provode nad gotovim proizvodom, pa da bi uspješnost senzorskih kontrola bila što veća potrebno je vršiti kontrolu kvalitete sirovine od samog početka. Stoga, sirova kava prolazi strogu kontrolu po dolasku u tvornički krug pržionice i ukoliko zadovoljava kvalitetom odlazi na liniju čišćenja te naposljetku prženja. Kontinuirano degustiranje i ispitivanje sirove i pržene kave jamči da se u šalici pojavljuju samo najbolja zrna koja omogućuju kvalitetnu aromu i okus kave.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija