Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1049046

Senzorska analiza kvalitete kave


Lukanec, Ena
Senzorska analiza kvalitete kave, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1049046 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Senzorska analiza kvalitete kave
(Sensory Analysis of Coffee Quality)

Autori
Lukanec, Ena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
10.07

Godina
2019

Stranica
26

Mentor
Jozinović, Antun

Ključne riječi
degustacija ; kvaliteta ; senzorske analize ; kontrola ; organoleptika
(tasting ; quality ; sensory analysis ; control ; organoleptics)

Sažetak
Senzorska analiza kvalitete kave od izuzetne je važnosti jer se pomoću nje određuju idealna organoleptička svojstva kave. Senzorska procjena definirana je kao znanstvena disciplina koja potiče, mjeri, analizira i interpretira one odgovore na proizvode koji se zapažaju putem osjetila (vid, njuh, dodir, okus, sluh). Procjena je provedena od strane senzorskih analitičara ili kušača koji raznim metodama ispituju i ocjenjuju kavu te se naposljetku za procjenu prikupljenih podataka koriste odgovarajućim statističkim metodama analize koje omogućuju donošenje zaključka. Senzorska kontrola je jedna od posljednjih kontrola koje se provode nad gotovim proizvodom, pa da bi uspješnost senzorskih kontrola bila što veća potrebno je vršiti kontrolu kvalitete sirovine od samog početka. Stoga, sirova kava prolazi strogu kontrolu po dolasku u tvornički krug pržionice i ukoliko zadovoljava kvalitetom odlazi na liniju čišćenja te naposljetku prženja. Kontinuirano degustiranje i ispitivanje sirove i pržene kave jamči da se u šalici pojavljuju samo najbolja zrna koja omogućuju kvalitetnu aromu i okus kave.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Antun Jozinović (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Lukanec, Ena
Senzorska analiza kvalitete kave, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Lukanec, E. (2019) 'Senzorska analiza kvalitete kave', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lukanec, Ena}, year = {2019}, pages = {26}, keywords = {degustacija, kvaliteta, senzorske analize, kontrola, organoleptika}, title = {Senzorska analiza kvalitete kave}, keyword = {degustacija, kvaliteta, senzorske analize, kontrola, organoleptika}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lukanec, Ena}, year = {2019}, pages = {26}, keywords = {tasting, quality, sensory analysis, control, organoleptics}, title = {Sensory Analysis of Coffee Quality}, keyword = {tasting, quality, sensory analysis, control, organoleptics}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font