Pregled bibliografske jedinice broj: 1048952
Mogućnosti iskorištenja pogače, nusproizvoda industrije biljnih ulja
Mogućnosti iskorištenja pogače, nusproizvoda industrije biljnih ulja // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 2 / Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019. str. 63-82
CROSBI ID: 1048952 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti iskorištenja pogače, nusproizvoda
industrije biljnih ulja
(Potential to utilize the cake, a by-product of the
vegetable oil industry)
Autori
Moslavac, Tihomir ; Jozinović, Antun ; Jašić, Midhat
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni
Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 2
Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav
Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2019
Raspon stranica
63-82
ISBN
978-953-7005-64-1
Ključne riječi
prešanje , biljno ulje ; nusproizvodi, pogača ; brašno
(pressing ; vegetable oil ; by-products ; cake ; flour)
Sažetak
Tijekom proizvodnje jestivih biljnih ulja u industriji zaostaju znatne količine otpadnog materijala (pogača, uljni talog, sačma, ljuska). Glavni nusproizvodi kod prerade uljarica u jestivo ulje su pogača i sačma. Njihova upotreba uglavnom je bila usmjerena na pripremu stočne hrane ili se koriste kao gnojivo. Pogača dobivena preradom uljarica postupkom prešanja, zbog svog sastava, predstavlja visokovrijednu sirovinsku bazu za proizvodnju raznih proizvoda značajne biološke i nutritivne vrijednosti. Danas pogača iz raznih uljarica u obliku brašna ima primjenu u pekarskoj i konditorskoj industriji te izradi masnih namaza i maslaca. Također, pogača sadrži određene biološki aktivne spojeve koji se postupcima ekstrakcije izdvajaju, koncentriraju te koriste za stabilizaciju biljnih ulja i animalnih masti kao zamjena za zdravstveno upitne sintetske antioksidanse. U ovom poglavlju dan je prikaz procesa proizvodnje nerafiniranih biljnih ulja (hladno prešano, djevičansko) i nusproizvoda (pogača, uljni talog). Dan je pregled kemijskog sastava pogače dobivene prešanjem raznih uljarica te mogućnosti njene primjene u prehrambenoj industriji, kao i u neprehrambenim industrijama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek