Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1048952

Mogućnosti iskorištenja pogače, nusproizvoda industrije biljnih ulja


Moslavac, Tihomir; Jozinović, Antun; Jašić, Midhat
Mogućnosti iskorištenja pogače, nusproizvoda industrije biljnih ulja // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 2 / Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019. str. 63-82


CROSBI ID: 1048952 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnosti iskorištenja pogače, nusproizvoda industrije biljnih ulja
(Potential to utilize the cake, a by-product of the vegetable oil industry)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Jozinović, Antun ; Jašić, Midhat

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni

Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 2

Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav

Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2019

Raspon stranica
63-82

ISBN
978-953-7005-64-1

Ključne riječi
prešanje , biljno ulje ; nusproizvodi, pogača ; brašno
(pressing ; vegetable oil ; by-products ; cake ; flour)

Sažetak
Tijekom proizvodnje jestivih biljnih ulja u industriji zaostaju znatne količine otpadnog materijala (pogača, uljni talog, sačma, ljuska). Glavni nusproizvodi kod prerade uljarica u jestivo ulje su pogača i sačma. Njihova upotreba uglavnom je bila usmjerena na pripremu stočne hrane ili se koriste kao gnojivo. Pogača dobivena preradom uljarica postupkom prešanja, zbog svog sastava, predstavlja visokovrijednu sirovinsku bazu za proizvodnju raznih proizvoda značajne biološke i nutritivne vrijednosti. Danas pogača iz raznih uljarica u obliku brašna ima primjenu u pekarskoj i konditorskoj industriji te izradi masnih namaza i maslaca. Također, pogača sadrži određene biološki aktivne spojeve koji se postupcima ekstrakcije izdvajaju, koncentriraju te koriste za stabilizaciju biljnih ulja i animalnih masti kao zamjena za zdravstveno upitne sintetske antioksidanse. U ovom poglavlju dan je prikaz procesa proizvodnje nerafiniranih biljnih ulja (hladno prešano, djevičansko) i nusproizvoda (pogača, uljni talog). Dan je pregled kemijskog sastava pogače dobivene prešanjem raznih uljarica te mogućnosti njene primjene u prehrambenoj industriji, kao i u neprehrambenim industrijama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Antun Jozinović (autor)

Avatar Url Tihomir Moslavac (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Moslavac, Tihomir; Jozinović, Antun; Jašić, Midhat
Mogućnosti iskorištenja pogače, nusproizvoda industrije biljnih ulja // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 2 / Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019. str. 63-82
Moslavac, T., Jozinović, A. & Jašić, M. (2019) Mogućnosti iskorištenja pogače, nusproizvoda industrije biljnih ulja. U: Šubarić, D. & Babić, J. (ur.) Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 2. Osijek, Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, str. 63-82.
@inbook{inbook, author = {Moslavac, Tihomir and Jozinovi\'{c}, Antun and Ja\v{s}i\'{c}, Midhat}, year = {2019}, pages = {63-82}, keywords = {pre\v{s}anje , biljno ulje, nusproizvodi, poga\v{c}a, bra\v{s}no}, isbn = {978-953-7005-64-1}, title = {Mogu\'{c}nosti iskori\v{s}tenja poga\v{c}e, nusproizvoda industrije biljnih ulja}, keyword = {pre\v{s}anje , biljno ulje, nusproizvodi, poga\v{c}a, bra\v{s}no}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, author = {Moslavac, Tihomir and Jozinovi\'{c}, Antun and Ja\v{s}i\'{c}, Midhat}, year = {2019}, pages = {63-82}, keywords = {pressing, vegetable oil, by-products, cake, flour}, isbn = {978-953-7005-64-1}, title = {Potential to utilize the cake, a by-product of the vegetable oil industry}, keyword = {pressing, vegetable oil, by-products, cake, flour}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font