Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1048949

Nusproizvodi prehrambene industrije – izazovi zbrinjavanja i potencijalno iskorištenje


Babić, Jurislav; Ačkar, Đurđica; Šubarić, Drago
Nusproizvodi prehrambene industrije – izazovi zbrinjavanja i potencijalno iskorištenje // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 2 / Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019. str. 1-13


CROSBI ID: 1048949 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nusproizvodi prehrambene industrije – izazovi zbrinjavanja i potencijalno iskorištenje
(Food industry by-products - disposal challenges and potential utilization)

Autori
Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica ; Šubarić, Drago

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni

Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 2

Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav

Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2019

Raspon stranica
1-13

ISBN
978-953-7005-64-1

Ključne riječi
prehrambena industrija ; utjecaj na okoliš , iskorištenje nusproizvoda
(food industry ; environmental impact ; utilization of by-products)

Sažetak
Proizvođači hrane u svijetu danas su suočeni s brojnim izazovima počevši od porasta broja stanovnika, promjena prehrambenih navika, klimatskih promjena, korištenja poljoprivrednih sirovina u rješavanju svjetskih energetskih problema, migracija stanovništva, porasta cijene energije i sl. Uza sve te izazove i sve ograničenije resurse potrebno je proizvesti dostatnu količinu sigurne i kvalitetne hrane za sve brojniju svjetsku populaciju. S druge strane, prehrambena industrija, kao jedan od najvećih industrijskih sektora, ima izuzetno velik utjecaj na okoliš, prije svega kroz emisije u njega. Jedan od velikih problema koji, između ostaloga, u značajnoj mjeri utječe na poslovanje prehrambene industrije je rješavanje pitanja nusproizvoda koji uglavnom predstavljaju veliki problem i koji se u većini slučajeva rješava kroz odlagališta, proizvodnju gnojiva (kompostiranje) ili hranidbu stoke. Ako se želi zadržati stalna kvaliteta proizvoda, količina nusproizvoda koji nastaju je prilično konstantna, a zbog činjenice povećanja proizvodnje hrane u svijetu udio stalno raste. Veliki broj istraživanja u zadnje vrijeme posvećen je ovoj temi i u mnogim strateškim dokumentima je iskorištenje nusproizvoda prehrambene industrije kao potencijalnih sirovina u proizvodnji hrane ili kroz druge namjene navedeno kao prioritet. Brojna su nova rješenja i tehnologije iskorištenja otpada/nusproizvoda koja u konačnom mogu pridonijeti porastu prihoda prehrambene industrije, odnosno održivom i stabilnom ekonomskom rastu s jedne strane, a s druge, pozitivno utjecati na okoliš. U ovome poglavlju obrađena su samo neka od njih.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (autor)

Avatar Url Drago Šubarić (autor)

Avatar Url Đurđica Ačkar (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Babić, Jurislav; Ačkar, Đurđica; Šubarić, Drago
Nusproizvodi prehrambene industrije – izazovi zbrinjavanja i potencijalno iskorištenje // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 2 / Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019. str. 1-13
Babić, J., Ačkar, Đ. & Šubarić, D. (2019) Nusproizvodi prehrambene industrije – izazovi zbrinjavanja i potencijalno iskorištenje. U: Šubarić, D. & Babić, J. (ur.) Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 2. Osijek, Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, str. 1-13.
@inbook{inbook, author = {Babi\'{c}, Jurislav and A\v{c}kar, \DJur\djica and \v{S}ubari\'{c}, Drago}, year = {2019}, pages = {1-13}, keywords = {prehrambena industrija, utjecaj na okoli\v{s} , iskori\v{s}tenje nusproizvoda}, isbn = {978-953-7005-64-1}, title = {Nusproizvodi prehrambene industrije – izazovi zbrinjavanja i potencijalno iskori\v{s}tenje}, keyword = {prehrambena industrija, utjecaj na okoli\v{s} , iskori\v{s}tenje nusproizvoda}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, author = {Babi\'{c}, Jurislav and A\v{c}kar, \DJur\djica and \v{S}ubari\'{c}, Drago}, year = {2019}, pages = {1-13}, keywords = {food industry, environmental impact, utilization of by-products}, isbn = {978-953-7005-64-1}, title = {Food industry by-products - disposal challenges and potential utilization}, keyword = {food industry, environmental impact, utilization of by-products}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font