Pregled bibliografske jedinice broj: 1048949
Nusproizvodi prehrambene industrije – izazovi zbrinjavanja i potencijalno iskorištenje
Nusproizvodi prehrambene industrije – izazovi zbrinjavanja i potencijalno iskorištenje // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 2 / Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019. str. 1-13
CROSBI ID: 1048949 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nusproizvodi prehrambene industrije – izazovi
zbrinjavanja i potencijalno iskorištenje
(Food industry by-products - disposal challenges and
potential utilization)
Autori
Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica ; Šubarić, Drago
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni
Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 2
Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav
Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2019
Raspon stranica
1-13
ISBN
978-953-7005-64-1
Ključne riječi
prehrambena industrija ; utjecaj na okoliš , iskorištenje nusproizvoda
(food industry ; environmental impact ; utilization of by-products)
Sažetak
Proizvođači hrane u svijetu danas su suočeni s brojnim izazovima počevši od porasta broja stanovnika, promjena prehrambenih navika, klimatskih promjena, korištenja poljoprivrednih sirovina u rješavanju svjetskih energetskih problema, migracija stanovništva, porasta cijene energije i sl. Uza sve te izazove i sve ograničenije resurse potrebno je proizvesti dostatnu količinu sigurne i kvalitetne hrane za sve brojniju svjetsku populaciju. S druge strane, prehrambena industrija, kao jedan od najvećih industrijskih sektora, ima izuzetno velik utjecaj na okoliš, prije svega kroz emisije u njega. Jedan od velikih problema koji, između ostaloga, u značajnoj mjeri utječe na poslovanje prehrambene industrije je rješavanje pitanja nusproizvoda koji uglavnom predstavljaju veliki problem i koji se u većini slučajeva rješava kroz odlagališta, proizvodnju gnojiva (kompostiranje) ili hranidbu stoke. Ako se želi zadržati stalna kvaliteta proizvoda, količina nusproizvoda koji nastaju je prilično konstantna, a zbog činjenice povećanja proizvodnje hrane u svijetu udio stalno raste. Veliki broj istraživanja u zadnje vrijeme posvećen je ovoj temi i u mnogim strateškim dokumentima je iskorištenje nusproizvoda prehrambene industrije kao potencijalnih sirovina u proizvodnji hrane ili kroz druge namjene navedeno kao prioritet. Brojna su nova rješenja i tehnologije iskorištenja otpada/nusproizvoda koja u konačnom mogu pridonijeti porastu prihoda prehrambene industrije, odnosno održivom i stabilnom ekonomskom rastu s jedne strane, a s druge, pozitivno utjecati na okoliš. U ovome poglavlju obrađena su samo neka od njih.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek