Pregled bibliografske jedinice broj: 1048946
Utjecaj trajanja popuštanja na tvrdoću čelika C45
Utjecaj trajanja popuštanja na tvrdoću čelika C45, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, Slavonski Brod
CROSBI ID: 1048946 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj trajanja popuštanja na tvrdoću čelika C45
(Influence of tempering duration on C45 steel hardness)
Autori
Pravdić, Toni
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu
Mjesto
Slavonski Brod
Datum
10.09
Godina
2019
Stranica
29
Mentor
Milinović, Andrijana
Ključne riječi
Trajanje popuštanja ; Tvrdoća ; Čelik C45
(tempering duration ; hardness ; C45 steel)
Sažetak
Ovim radom je opisan postupak poboljšanja čelika, odnosno visokotemperaturno popuštanje te utjecaj trajanja popuštanja na tvrdoću čelika C45. Prvim poglavljem je općenito opisan postupak poboljšavanja čelika koji može biti klasičnim putem pomoću kaljenja i visokotemperaturnog popuštanja ili poboljšavanje može biti izotermno. Tu su još objašnjena osnovna svrha poboljšavanja i pojave na koje treba obratiti pažnju prilikom visokotemperaturnog popuštanja. Trećim poglavljem su opisana četiri stadija popuštanja i proesi koji se odvijaju tokom tog procesa. Slijedećim poglavljem je opisano ponašanje nelegiranih čelika prilikom popuštanja. Eksperimentalnim dijelom rada opisan je čelik C45 te je opisan postupak uzimanja uzoraka za analizu, obavljena je kemijska analiza čelika i potvrđena usklađenost s odredbama norme za navedeni čelik. Uzorci su kaljeni u komornoj peći te gašeni u vodi. Sljedeće je obavljeno visokotemperaturno popuštanje u peći u trajanju od sat, sat i pol i dva sata. Dobiveni uzorci su obrađeni poliranjem i brušenjem kako bi se moglo izmjeriti tvrdoću po Vickersu i analizirati mikroskopski jezgru i rub uzoraka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Strojarstvo